Det har pratats mycket om kristdemokraterna de senaste månaderna. Partiet som med nöd och näppe klarade att nå över riksdagsspärren i valet förra året är på väg att bygga nytt. Göran Hägglund aviserade för en månad sedan att han avgår från posten som partiledare efter elva år.
Innan han kom med beskedet om sin avgång presenterade Göran Hägglund tre nya förslag som Kristdemokraterna menar är nödvändiga för att förbättra integrationsarbetet i Sverige. De vill införa tillfälliga uppehållstillstånd, dra ner på bidragen till nyanlända samt införa snabbare avslagsprocess för säkra länder.
Förslagen välkomnades till stor del från borgligt håll samt från Sverigedemokraterna, men kritiserades hårt från regeringen och Vänsterpartiet. Anna Jernemalm är Kristdemokraternas förstanamn i Flen och hon deltog i helgen i partiets kommun- och landstingspolitiska dagar i Örebro. Hon ser positivt på de nya integrationsförslagen.
– Jag tycker förslagen som har lagts är bra, det är bra att vi vågar prata om integration på ett konstruktivt sätt, säger hon.
Anna Jernemlam lyfter fram förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd lite extra. Hon tror att många som flyr till Sverige har en strävan efter att någon gång återvända till sitt hemland och där ser hon tillfälliga uppehållstillstånd som ett bra sätt.
Finns det inte en risk att tillfälligt uppehållstillstånd gör att de nyanlända tappar motivationen till att lära sig svenska och ta sig in i samhället?
– Vi ska ha en bra mottagningsprocess oavsett om det gäller permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd. Det gäller att ge samma stöttning och hjälp till alla och se till att de etablerar sig.
Förslaget om sänkt bidrag har fått hård kritik från vänstersidan. Kristdemokraterna har anklagats för att rikta udden mot de mest utsatta – de nyanlända.
– Det har målats upp som att vi sparkar på de som ligger, men det handlar om att ge hjälp. Du kan behöva en pushning eller spark i baken för att komma in i samhället. Risken är att det tar för lång tid om bidraget är för högt.
Det de senaste månaderna höjts röster från kristdemokrater runt om i landet om att ställa än hårdare krav på nyanlända när det gäller att lära sig svenska, sätta sig in i den svenska kultur och att dessutom begränsa anhöriginvandringen.
Hur ser du på de utspelen?
– Vi måste skärpa kraven på att lära sig svenska, men det är inget negativt. Språket behövs om man ska kunna bli en del av samhället. En del av vår programplan är att se över SFI.
Och när det gäller anhöriginvandringen, har Sverige tagit emot för många invandrare tidigare?
– Nej, det har vi inte gjort. Men vi måste hjälpas åt mer, vi måste se till så att andra länder börjar ta emot fler invandrare.
Ni har fått kritik från regeringen och Vänsterpartiet för att bädda för främlingsfientliga partier med era nya förslag. Vad tror du om det?
– Det beror helt på hur man uppfattar saker. Tyvärr har vi fått kritik från vänsterkanten, men jag tror att det är just deras kritik som kan bädda för främlingsfientlighet. Debatten om integration har efterfrågats, men nu när vi pratar om det är det fel. Vi är inte emot att folk kommer till vårt land, vi vill att de ska tas om hand på ett bättre sätt.
Den nya partiledaren i kristdemokraterna kommer av allt att döma utses på ett extra riksting den 25 april. Det är fyra om budet Acko Ankarberg Johansson, Penilla Gunther, Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor. Kristdemokraterna i Flen beslutade sig under årsmötet för två veckor sedan för att stötta den sistnämnda.
– Vi tror att framtiden ligger i Ebba Busch Thor. Hon når ut, vågar ta debatten och är tydlig på ett bra sätt, vilket är viktigt i politiken.