Kommunen anklagas för lagbrott efter konsultavtal

Flens kommun bröt mot lagen när de anlitade konsultbolaget JN Partnership för att jobba med Skolprojektet, utan att genomföra en upphandling. Det menar Konkurenskommissionen.

Flen2014-11-29 06:00

I mars i år tecknande Flens kommun ett tvåårigt avtal med konsultfirman JN Partnership med syftet att konsultfirman ska vara en del av det pågående Skolprojektet i kommunen. JN Partnership erbjuder ett pedagogisk koncept som heter Visible Learning PLUS, vilket är ett varumärke för pedagogiska tjänster som bygger på den nyzeeländske forskaren John Hatties forskningsresultat.

Nu har avtalet uppmärksammats av såväl Konkurrensverket som av Konkurenskommissionen, som är en oberoende expertgrupp. Anledningen är att avtalet skrevs utan att en offentlig upphandling genomfördes. Något som kan strida mot lagen. Konkurrensverket har riktat kritik mot kommunen och undersöker just nu ärendet. Flens kommun har fått ett antal frågor att svara på innan verket tar ställning i frågan. Konkurenskommissionen har däremot redan slagit fast hur de ser på saken.

– Det här är väldigt illa skött, det är en kompisupphandling. Antingen är någon på företaget kompis med någon på kommunen eller så har kommunen blivit övertygade av något företag som påstår sig vara unika, säger Pär Cronhult, chefjurist på Den nya välfärden som instiftade Konkurenskommissionen för 20 år sedan.

Flens kommun har på sin hemsida bemött Konkurrensverkets kritik. Kommunen bedömer att företaget JN Partnership har en exklusiv ensamrätt till följd av en licens för den svenska marknaden. Företaget har då, menar kommunen, en faktisk ensamrätt och är undantaget offentlig upphandling enligt lagen. Den bedömning gör inte Pär Cronhult.

– Ensamrättsargumentet håller inte, den enda ensamrätten de har är varumärket och det räcker inte för att undantas. De har inte ensamrätt på John Hatties metoder. Grejen med forskning är att den publiceras och sedan har ingen ensamrätt på den, säger Pär Cronhult

Han menar att det finns många andra som erbjuder samma typ av metod som JN Partnership, men att det primära är att Flens kommun inte har sonderat terrängen innan avtalet skrevs. Han menar att Flens kommun har en läxa att lära.

– De borde inte gå på snacket från kringströvande försäljare som säger att deras tjänster är unika. Det kännetecknar alla säljare. Det verkar som att Flens kommun har läst slarvigt och nu försöker försvara sig till varje pris, säger Pär Cronhult.

Kommunchef Cecilia Vikström är fåordig när Eskilstuna-Kuriren när henne.

– Jag har inga kommentarer till Konkurenskommissionens pressmeddelande, säger hon.

Konkurrensverket har också ifrågasatt förfarandet, hur ser ni på ärendet?

– Jag vill inte uttala mig om det i dagsläget. Konkurrensverket har ställt frågor till oss och de tänker vi svara på först.

Värdegränsen för upphandlingar låg vid tillfället då Flens kommun skrev avtalet med JN Partnership på 285 000 kronor. Värdet för det tvååriga avtalet är minst 920 000 kronor. Fristen för att överklaga ingångna avtal av den här typen är sex månader och har redan passerat. Men om Konkurrensverket kommer fram till att Flens kommun har brutit mot lagen kan kommunen komma att tvingas betala straffavgift.

Norrköpings kommun avbröt i oktober i år sitt avtal med JN Partnership då de ansåg att det inte var korrekt enligt lagen om offentlig upphandling. Det förekom dessutom en misstänkt jävsituation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om