Daniel Rådelid hade tur, han klarade sig utan men mycket tack vare att räddningstjänsten snabbt var på plats med hjärtstartare. Nu satsar såväl Flens kommun som enskilda företag på att den livräddande utrustningen ska finnas till hands på fler platser.
– Förutom räddningstjänstens hjärtstartare finns det en i stadshuset, en i kommunbilen och två till är på gång, säger Dan Emanuelsson, beredskapssamordnare på Flens kommun.
De två nya hjärtstartarna ska placeras någonstans i bad- och sporthallen i Flen. En tredje kan komma att finnas på Flens bibliotek i framtiden men det är ännu inte helt klart.
Hans-Göran Ericsson har i drygt tolv år drivit företaget Medical Care i Flen tillsammans med sin fru Ann-Ki Ericsson. De specialiserar sig på förstahjälpenutrustning och för två år sedan började de sälja hjärtstartare.
– Vi har varit med hela resan och sett hur akuthjärtsjukvården utvecklats. Många är rädda för tekniken och tror att de inte ska klara det. Nu börjar det ändra sig även om det går långsamt, säger Hans-Göran Ericsson.
Ställer sig frågande
Han är glad över att fler fått upp ögonen för hjälpmedlet även om han ställer sig frågande till varför kommunen och företag köper sina hjärtstartare från leverantörer utanför Flen i stället för att vända sig till Medical Care.
Hjärtstartaren fungerar så att elektroder placeras ut på den drabbades bröst, sedan talar en datoriserad röst om exakt när man ska trycka på knappen för att hjärtmassagen sätts i gång. Detta sker samtidigt som hjärtlungräddning fortgår.
Lovordar den nya tekniken
– Hade incidenten med Daniel Rådelid hänt för tio år sedan hade han aldrig överlevt, säger Hans-Göran Ericsson och lovordar den nya enkla tekniken.
Även Sörmlands Sparbank har hakat på trenden. I dagarna förses alla kontor med varsin hjärtstartare, däribland Flen och Malmköping.
– Det här är ett sätt för oss att ge tillbaka till det lokala samhället, säger Tapio Mäenpää, chef för Sörmlandsbanken i Flen.