När Ragnar Magnegård på 70-talet gick på Valands konstskola i Göteborg fick han ett råd av sin lärare. Det blev början på en karriär som ännu inte har tagit slut.
– Jag nappade på idén, köpte en Volkswagenbuss och begav mig mot Skåne för att måla gods. Men jag hamnade i Halland och blev kvar där i flera år, berättar konstnären när vi träffas framför Stäringe herrgård utanför Flen.
I dag har Ragnar Magnergård målat av slott, gods och gårdar i så gott som alla län i Syd- och Mellansverige. Han har haft ateljé i såväl Halland som i Hällbybrunn, men i dag utgår han i från Farsta i Stockholm.
– Jag har nog sett mer gods och gårdar än någon annan levande person i dag, säger Ragnar Magnergård.
Konstnären åker ofta runt och knackar dörr och han får även mycket jobb genom kontakter. Det har hänt att Ragnar Magnergård har målat av sina verk på plats, men det vanligaste tillvägagångssättet är att han fotar av byggnaden för att sedan göra jobbet hemma i ateljén.
– Jag förstorar, förminskar och manipulerar för att helheten ska stämma. Fotot är bara en utgångspunkt. Den stora utmaningen är att fånga det som är speciellt med just den miljön.
Att vara slottsmålare är som en livsstil menar Ragnar Magnergård som genom sin profession har varit med om flera annorlunda upplevelser.
– I Ystad blev jag på 80-talet erbjuden att köpa ett slott för en krona. Men på den tiden var det hård beskattning av fastigheter och dessutom gick det inte att bo i slottet.
Ragnar Magnergårds starkaste minne är dock från början på 90-talet då greven Carl Piper arrangerade en konsert med Bob Dylan på sitt slott Christinehof i Skåne. Ragnar Magnergård fick då måla av slottet med världsartisten som en del av motivet.
Ragnar Magnergård skissar i kol och målar upp med oljefärg på linneduk. En tavla tar ungefär en vecka, effektiv tid, att måla. Förutom slott och gårdar är han även specialiserad på porträtt. I den samlingen finns bland andra Carl Bildt och Alf Svensson och i höst kan Göran Hägglund läggas till den samlingen.
– En dröm vore att få måla åt Gripsholms porträttsamling, att få måla av Stenhammar slott vore också trevligt, säger Ragnar Magnergård.
Han har även målat av ett 1400-talsslott i Toscana och försökt sig på att måla av rancher i Texas, USA.
– Men det var svårt, det var stängda grindar och högtalartelefoner. Sverige är fortfarande ett väldigt öppet land, säger slottskonstnären som härnäst blickar mot Dalarna och Härjedalen som är mer outforskade områden för honom.