Kritiska elever ställde måltidschefen mot väggen

Att mat engagerar råder det ingen tvekan om på Stenhammarskolan i Flen i dessa dagar. I måndags mötte kommunens måltidschef kritiska niondeklassare för att försvara den nya menyn.

Flen2016-05-25 20:00

I slutet på förra året antog politiken i Flens kommun en ny kostpolicy som bland annat innebär en större satsning på vegetarisk kost och nya förutsättningar för vissa av eleverna i den kommunala skolan.

Sammanfattningsvis innebär den nya policyn att det endast är elever med medicinska skäl som får specialkost. De elever som tidigare erbjöds andra alternativ av religiösa skäl är numera hänvisade till det vegetariska alternativet om de väljer att inte äta den kötträtt som serveras.

– I Flens kommun erbjuder vi inte specialkost av specifikt religiösa skäl. Det är orimligt och inget krav vi har på oss. I enlighet med vår kostpolicy ska våra måltider vara goda, näringsriktiga och säkra utifrån elevernas behov och hållbara både vad gäller miljö, klimat och hälsa, sa kommunens måltidschef Jolanda van Vliet när Eskilstuna-Kuriren skrev om frågan i slutet på mars.

Ett flertal elever på Stenhammarskolan reagerade starkt på förändringarna och i ett öppet brev till Eskilstuna-Kuriren beskriver eleverna från en klass nio hur de känner sig kränkta och diskriminerade med anledning av att de vegetariska alternativen hållit så låg standard. Den nya menyn har enligt dem resulterat i att många elever äter godis i stället för mat och de är kritiska till att de inte fick vara delaktiga eller blivit informerade om förändringarna innan beslutet togs.

Nu kräver de en förändring och på måndagsförmiddagen infann sig Jolanda van Vliet på skolan för att träffa klassen.

– Vi gnäller inte på att det serveras vegetarisk mat, vi gnäller för att det är mat som inte går att äta. Jag vet att det går att göra jättegod vegetarisk mat, säger eleven Abdullah Al-Abdulridha som tycker att det borde serveras bra vegetarisk mat för alla en dag i veckan.

Eleverna hade en uppsjö frågor till Jolanda van Vliet under hennes besök. Varför ändrade ni policyn? Varför serveras så mycket fläsk? Varför tar ni inte bort soppan? Kan kommunen inte lägga mer pengar på skolmaten? Mustafa Ahmed, som sitter med i elevrådet, tryckte på vikten av medbestämmande för eleverna.

– Låt matrådet bestämma några rätter per vecka och se om det då slängs mindre. Då kommer ni få reda på vad vi anser vara god mat, säger Mustafa Ahmed.

Jolanda van Vliet tog till sig mycket av det eleverna framförde och uppskattade mötet.

– Jag är övertygad om att kommunen har valt rätt väg, men samtidigt måste vi vara självkritiska när det gäller att hålla kvalitén. Vi kan bli mycket bättre på allt, bland annat på att hitta riktigt bra vegetariska alternativ, säger måltidschefen.

Efter sommarlovet ska en enkät skickas ut till eleverna för att få en klarare bild av hur de ser på skolmaten. De elever som träffade Jolanda van Vliet i går hoppas att den diskussionen ska leda till synbara förbättringar.

– Man förstår mer när man har hört det hela ur hennes perspektiv, men jag hoppas på en förändring. Jag vill att hon tar till sig det vi sa, säger Abdullah Al-Abdulridha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om