Klockan är fyra på tisdagseftermiddagen när killarna i Flens IF-Södras 98/99-lag springer ut i Hammarvallens a-hall. Nästan en tredjedel av hallen är avstängd på grund av läckor från tacket som är under reparation. På den kvarvarande ytan ställer tränaren Mikael Skoglund upp koner som bildar mål på två planer. Snart är tvåmålsspelet i full gång.
Denna dag deltar ett 20-tal killar på träningen, som mest är de runt 30, men vissa går på gymnasiet på annan ort och hinner inte till den tidiga tisdagsträningen. Två tredjedelar av killarna som tränar när tidningen är på besök har invandrarbakgrund. Lika mycket en symbol för ett mångkulturellt Flen som för fotbollen som integrerande kraft.
– Antalet aktiva barn och ungdomar har ökat med en tredjedel de senaste tre åren och de flesta av dessa är invandrarkillar. Om invandrarkillarna inte fanns hade verksamheten varit hälften så stor och det är bra för deras skull att vi finns. Idrottsförening är i första hand till för de unga, säger Mikael Skoglund.
Mikael Skoglund har varit engagerad i klubben i nio år och han menar att det såg annorlunda ut när han började. Då var andelen utlandsfödda i föreningen inte alls i samma storleksordning. Det är något som har ökat år efter år. Ett tydligt exempel är laget för killar födda 2004, där har 20 av 24 utländsk bakgrund.
För spelarna i 98/99-laget verkar emellertid utländsk bakgrund eller inte ha lika liten betydelse som storleken på hallen de spelar i. Spelglädjen är påtaglig under de intensiva tvåmålsmatcherna där kreativiteten flödar. För 15-åriga Ahmed Zeki, som har spelat i Flens IF-Södra i sex år, blir lagets mångkulturella prägel endast påtaglig när den hamnar i jämförelse med andra lag.
– Jag märker det när vi spelar mot andra lag och vi är ett mycket bättre lag. Det funkar skitbra här i Flen, säger Ahmed Zeki.
Ahmed Mohamod är 16 år och har spelat i laget i två år. Han sitter och pustar på bänken i väntan på att åter ge sig in i spelet. Han stortrivs i Flens IF-Södra.
– Det är laget med alla schyssta lagkamrater som gör det, säger han.
Andreas Gustavsson har varit ungdomstränare i Flens IF-Södra i tre år. Han tycker att klubben tar ett stort socialt ansvar.
– Vi står för en social integration, vi fostrar de här killarna på det sociala planet. De får lära sig att ta ansvar i grupp, tänka på mer än sig själva och dra åt samma håll, säger Andreas Gustafsson.
Att Flens IF-Södra är mer än bara fotboll är det projekt som föreningen var en del av tillsammans med studieförbundet SISU ett exempel på. Projektet gick ut på att killarna i 98-laget fick läsa Zlatan-boken för att sedan prata om vad de hade läst.
– Det är viktigt för unga att läsa och det är ännu viktigare för många med utländsk bakgrund som får en lärdom av att läsa det svenska språket, säger Mikael Skoglund.
Killarna i 98/99-laget består av såväl de som har spelat i klubben sedan barnsben som de som har börjat på senare år. Vissa ungdomsspelare i klubben är ensamkommande flyktingbarn och det kan enligt Andreas Gustafsson vara en utmaning att få killar som aldrig har varit del av ett lag att alltid jobba tillsammans.
– Många av grabbarna har ett synsätt hemma som inte alltid fungerar här. Det får man lirka lite med, det är mycket pedagogik. Här är alla neutrala, har samma intresse och följer samma regler. Det är många yrväder och det är fantastiskt att få följa utvecklingen och se var de landar, säger Andreas Gustafsson.
Det finns en brist på integrationsarbete i kommunen tycker Andreas Gustafsson som menar att Flens IF-Södra skulle kunna göra mycket mer på området om de fick större kommunalt stöd. Föreningen önskar bättre halltider och framförallt en satsning på konstgräs vid Hammarvallen.
– Man diskuterar alltid hur dyrt allting är, man pratar inte om investeringar. Kommunen borde se oss mer som en tillgång än en belastning. Vi drar ett stort lass för integrationen och utan oss är jag övertygad om att det skulle finnas fler struliga ungdomar i kommunen. Vi pratar mycket om respekt, etik och moral, säger Andreas Gustafsson.
Han efterlyser mer samarbete mellan föreningar, kommun och skola för att utveckla integrationsarbetet. Mikael Skoglund hoppas att fler utlandsfödda ska ta plats i föreningsstyrelser och kommittéer, något det råder en brist på i dag.
Kanske är det framtidens ledare och styrelsemedlemmar som slipar på överstegsfinter och suldragningar i Hammarvallens a-hall på tisdagseftermiddagarna. Ledaregenskaperna tycks onekligen finnas där.
– När det är någon i laget som är i behov av extra stöd hjälper de andra killarna till och stöttar, säger Andreas Gustafsson, märkbart stolt.