Under de senaste dagarna har två lodjursattacker i Flens kommun rapporterats av Länsstyrelsen i Södermanland. Den 7 september skedde ett lodjursangrepp på en gård mellan Flen och Bettna. Även den 9 september skedde ett lodjursangrepp på samma gård. Vid båda tillfällena dödades ett lamm.
– Det är ett kompetent rovdjur. De har i stort sett lika många attacker på får som vargar årligen, så det är inte helt ovanligt. Dock tar lodjuren i regel färre djur per attack, säger Markus Södling, vilthandläggare på Länsstyrelsen.
Är det vanligt med lodjur i de här trakterna?
– Vi har lodjur i hela länet. Sista tiden har vi haft något angrepp av lodjur på får varje år, men att säga att det är vanligare i det området hade varit att ljuga. Vi har lodjur spritt över hela länet i ungefär samma populationstäthet, så jättemånga är de inte.
Samtidigt är det svårare att stänga ute på lodjur på samma sätt som vargar eftersom lodjuren är betydligt smidigare.
– Lodjur är lite svårare än varg på sitt sätt. De är mer smidiga i kroppen, de hoppar högre och det är svårare att stänga ut dem. Det man kan säga är att ett bra staket är ett bra skydd även mot lodjur, sen är det svårare för de är bättre på att ta sig in.
Om det rör sig om ett och samma lodjur vid båda angreppen eller inte är omöjligt att svara på.
– Det går tyvärr inte att säga. När man håller på med vargar kan man ta saliv och spillning, men kattdjuren gömmer sin spillning, de gräver ner den. Och saliv bygger på att man har en DNA-bas att kolla mot och det finns än så länge inte på lodjuren.
Länsstyrelsen har varit på plats efter båda angreppen och vidtagit förebyggande åtgärder för att undvika ytterligare angrepp.
– Efter första angreppet var vi där och stallade in dem på natten, men då var det ett som tog sig ut i alla fall som blev angripen, säger Markus Södling och fortsätter:
– Annars har vi satt upp lite förebyggande åtgärder i form av lapptyg och skrämsel för att försöka ändra lodjurens beteende. Än så länge verkar det funka i alla fall, säger Markus Södling.