Efter månader av skolmöten och demonstration utanför Stadshuset var det så under torsdagskvällen dags för kommunfullmäktige att fatta beslut om ny förskole- och skolstruktur i Flens kommun. Förslaget kommunfullmäktige skulle ta ställning till var att stänga högstadierna i Hälleforsnäs och Malmköping och flytta undervisningen till en enda högstadieskola i Flen. Vidare att införa F-6 skolor, det vill säga att flytta tillbaka sexorna till mellanstadierna på de skolor sexorna tidigare har flyttats. Slutligen att skapa färre förskolor och skolor genom sammanslagning där det är möjligt.
Många åhörare kom till mötet. Det blev en lång debatt där många var uppe och talade i talarstolen.
— Resurserna kommer lättare alla barn till del när man har lite större enheter. Det är lättare att rekrytera kompetenta lärare och lättare att få hjälp om man behöver särskilt stöd, sa Inger Andersson (V).
Hon yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag liksom många andra som var upp i talarstolen.
Lena Hagelberg (A2000) valde dock att ta ett eget ställningstagande som inte stämde överens med hur det egna partiet ställt sig i kommunstyrelsen. Hon yrkade bifall till det ursprungliga tjänstemannaförslaget.
— Debatten har fått en slagsida som har handlat mer om ortsutveckling än om hur eleverna ska nå målen, sa hon.
Lena Hagelberg förklarade att hennes ställningstagande byggde på faktorerna likvärdighet, segregation och solidaritet.
— Om vi behåller de små skolorna hur ska vi då frigöra resurser för att få en bättre skola? Jag vill att ni tar med er vad är det som gynnar barn på bästa sätt och hur skapar vi resurser till dem, sa Lena Hagelberg.
Även Lennart Hagelberg (A2000) valde att yrka bifall till det ursprungliga förslaget.
Berit Hyllbrant (FP) valde också att ta ett annat ställningstagande än sin partikollega Jan Andersson som yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag. Berit Hyllbrant yrkade på återremiss. Hon menade att utredningen inte tog upp hur samhällsutvecklingen påverkas.
— Vill vi politiker som sitter här inte veta vad våra beslut får för konsekvenser för samhället?, sa Berit Hyllbrant.
Hon sa senare:
— Skolan är inte en ö i samhället, skolan är en del av samhället.
Sverigedemokraterna valde att lägga fram ett eget förslag där högstadierna i Malmköping och Hälleforsnäs skulle behållas. Förslaget fick dock inte gehör i fullmäktige.
I Centerpartiet, som yrkade bifall till kommunstyrelsens kompromissförslag, var man tydliga med att partiets åsikt är att kommunen ska fortsätta bedriva småskolor på alla orter.
Kommunfullmäktige beslutade enligt kommunstyrelsens kompromissförslag. Det betyder att högstadierna i Malmköping och Hälleforsnäs stängs. Vidare ska det utredas vilka konsekvenser det får för kommunens totala skolverksamhet om skolorna i Mellösa och Sparreholm behålls.
Många politiker framförde att de var glada över att beslutet var en bred överenskommelse som många partier ställde sig bakom.