I år väntas barn- och utbildningsnämnden få ett underskott på 5,8 miljoner kronor. Läget ser inte bättre ut inför nästa år, snarare tvärt om. Då beräknas nämnden göra ett minusresultat på 10 miljoner kronor om inga förändringar görs.
Nyligen blev lärarnas nya avtal klart vilket innebär ökade kostnader för kommunen. Samtidigt pågår skolprojektet vars syfte är att höja måluppfyllelsen i skolan.
- Det är möjligt att vi inte kommer med ett nollresultat till nästa år men att vi gör det till 2014, säger Kristina Jävergren.
Frågan är varför nämnden väljer att planera för ett minusresultat i nästa års budget.
- Visst kan vi göra ett nollresultat men då skulle vi behöva säga upp ett antal lärare. Vi kommer att begära hos kommunfullmäktige att få göra så här.
Kristina Jävergren hänvisar till att nämnden ännu inte vet hur skolans verksamhet ska förändras genom skolprojektet.
- Vi kanske ska förändra verksamheten på ett annat sätt än att säga upp lärare. Vi tittar över allt från förskola till förvaltningsledning.
För att lösa barn- och utbildningsnämndens ekonomiska problem har det bildats en planeringsberedning där varje parti har med en ledamot.
- Vi är i en sådan situation att vi behöver jobba över partigränserna åt samma håll. Målsättningen är bättre kvalité i skolan, säger Kristina Jävergren.