Det har blivit tradition på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen att fira Nobeldagen med finess. Varje år får eleverna som går i årskurs två på skolans natur- och teknikprogram uppgiften att forma ett program för dagen. De som går i årskurs ett och tre i de båda programmen får sedan ta del av det som andraårseleverna har ordnat.
Tidningen gjorde i går ett nedslag på gymnasiet där första- och tredjeårskullarna fick gå runt på sex olika stationer. Alla stationer hade något typ av Nobeltema, allt i från kemi- och fysikexperiment till problemlösning och frågesport om pristagare.
– Det är kul! Många av frågorna är svåra, men man lär sig av det, säger Safio Shukri som var en av eleverna som gick runt på de olika stationerna.
– Att vår skola anstränger sig med en sådan här grej är kul och det är roligt att få klä upp sig och så mellan alla prov och inlämningar, säger Erkan Balak som också gick runt och lärde sig om Nobel.
Mohammed Alashiri höll tillsammans med några andra elever i kemistationen där besökarna fick framställa DNA genom att gurgla natriumklorid och därefter tillsätta isopropanol och diskmedel.
– Det är mycket intressant att göra det här, speciellt DNA-reparation är spännande. Det är kemi och fysik jag vill bli bra på, säger Mohammed Alashiri.
Eleverna som håller i Nobeldagen får göra allting själva, planera, organisera och läsa på. Peter Martinsson är lärare på Prins Wilhelmgymnasiet och lektor i kemi, han tycker att dagen fyller en viktig funktion.
– Nobelprisen är unika för Sverige och det är viktigt att eleverna inser vad prisen betyder och vad de olika pristagarna har gjort. Det är också viktigt att ta del av den senaste forskningen, säger han.
Dagen avslutades med att det lag som samlade mest poäng på de olika stationerna korades.
– Det var skönt att vinna och det har varit en rolig och bra dag. Den här dagen är som en extra grej, den är lite speciell, säger Sebastian Aho, som var med i den vinnande gruppen.