Under en chefsdag i november 2013 tog ett antal värdeord fram som skulle ligga till grund för Flens kommuns värdegrund. Den första augusti förra året var det officiell projektstart för arbetet med kommunens värdegrund och vid kommunfullmäktiges sammanträde i torsdag klubbades den slutgiltiga värdegrunden igenom.
Den gemensamma värdegrunden består av tre stycken meningar (se faktaruta) som ska ligga till grund för bemötande och agerande inom Flens kommun och ska vara någonting som märks i de dagliga rutinerna och i olika policys.
– Det här är en viktig del i vår färdplan och i vår strategisk plan, en del som vi har saknat. Det har gjorts ett geniget arbete och man har jobbat med detta under ganska lång period inom såväl politiken som i tjänstemannaleden. Det här blir inget löst dokument som ligger vid sidan om, det här följer det strategiska arbetet och blir viktigt när det gäller integration, bemötande och hur vi bekämpar rasism, säger Jan-Erik Larsson (S).
Felicia Rydstedt (V) fick igenom ett tillägg där "människors lika värde och jämställdhet" tillkom i den första meningen.
– Alla människors lika värde är inte självklart i dagens samhälle, något som förra årets valresultat visade, säger Felicia Rydstedt.
Många hyllade värdegrunden och Felicia Rydstedts tillägg under kommunfullmäktiges sammanträde. Men Sverigedemokraternas Sven Bager ville att ordet stolthet skulle strykas ur värdegrundens första mening.
– Flen är en kriskommun där många verksamheter inte fungerar på ett bra sätt. Det är då orimligt att man ska känna stolthet över sitt arbete, jag tycker att den meningen är olämplig, sa Sven Bager som istället ville att meningen skulle omformuleras till att man ställer upp för sitt arbete.
Kritiken mot Sven Bagers förslag lät inte vänta på sig och det ursprungliga förslaget med Felicia Rydstedts tillägg röstades igenom med bred marginal.
– Värdegrunden blir vår gemensamma plattform. Orden kan kännas självklara, men så här 70 år efter förintelsen och Auswitch befrielse tåls de att upprepas, säger Roger Tiefensee.