Arbetet med att starta fiberföreningar är på gång på flera håll i Flens kommun. Utanför Sparreholm finns Helgesta fiber som har kommit längst, därefter kommer Humledal och i Bettna, Vadsbro och på Hyltingeö har diskussioner påbörjats.
– Stora områden av kommunens yta är täckta, det är jag väldigt glad över, säger Mikael Brandfors.
Mindre glad är Brandfors över att de större samhällena i kommunen, så som Malmköping, Sparreholm, Hälleforsnäs och Mellösa drabbas negativt av poängsystemet som Jordbruksverket har satt samman.
En tätort på över 1 000 invånare blir helt utan poäng i en av de mest betydande kriterierna. Det kan räcka med att det bor mer än 500 personer i tätorten för att chansen till bidrag ska försvinna. Poängsystemet gynnar den absoluta landsbygden, tätorterna i Flens kommun är de stora förlorarna.
– Orterna blir förlorarna, poängsystemet bygger på att marknaden ska hand om orterna. De har inte tänkt på att det finns orter som är för små för att marknaden ska vilja ta sig an dem, säger Mikael Brandfors.
De boende i kommunens samhällen råder Mikael Brandfors att samverka för att kunna visa upp för marknaden att intresset för bredband är tillräckligt stort för att det ska vara lönsamt för en operatör att satsa.
– Det bygger på samverkan, att många vill ansluta sig. Säg att 200 av 300 möjliga anslutningar i ett område vill ansluta sig, då räknar jag med att marknaden satsar för att det då blir lönsamt. Jag manar till folk att skapa intresse och försöka få fram en positiv bild, säger Mikael Brandfors.
Samtidigt är Mikael Brandfors positiv till att poängsystemet ger landsbygden chansen till uppkoppling.
– Det är jättebra att det gynnar landsbygden. Utan bidrag skulle det ta många år innan landsbygden skulle få bredband.