Rädda Barnen söker efter nya eldsjälar

Rädda Barnens lokalavdelning i Flen lägger ner, engagemanget är helt enkelt för dåligt. Nu söker styrelsen med ljus och lykta efter eldsjälar att ta över det ideella arbetet.

RB2-160218-fle-mo.jpg

RB2-160218-fle-mo.jpg

Foto:

Flen2016-02-20 06:00

Styrelsen har valt att lägga verksamheten i vila men fortsätter letandet efter personer som vill ta över lokalavdelningen i Flen.

– Jag har valt att trappa ner eftersom jag är engagerad i så mycket annat. Vi har svårt att få ihop en styrelse men vill att det ska kunna tas upp igen och vi finns kvar som stöd om det finns någon som vill ta över, säger den avgående ordföranden Monica Falk som dock fortsätter att engagera sig i barns utveckling via sitt ordförandeskap i Flens Golfklubb.

Både hon och kassören Boubacar Diallo har jobbat med Rädda Barnen i snart 15 år är nu alltså redo att överräcka stafettpinnen.

– Det är väldigt tråkigt om det försvinner men det behövs nytt blod och nya tankar, säger Monica Falk.

Under deras tid har de varit engagerade i bland annat insamlingar till Världens Barn.

– Vi har bidragit till ett projekt i Etiopien och hjälpt till att bygga och hålla en skola där vid liv, säger Boubacar Diallo.

I Sörmland finns det flera lokalavdelningar som är väldigt aktiva men i KFV-området råder motsatt verklighet.

– Det finns ingen i Katrineholm eller Vingåker så vi har skött det också. Men man har ett stöd i riksorganisationen och det är ett oerhört viktigt fält att jobba inom och man kan påverka lokalt, nationellt och globalt, säger Monica Falk.

För att avdelningen ska kunna leva vidare krävs det att minst fem personer tillsammans bildar en styrelse där en av dem tar upp ordförandeklubban. De cirka 300 Flenbor som är medlemmar i dag påverkas inte av styrelsens avhopp.

På årsmötet som hölls på Flens bibliotek i torsdags var Lisa Andersson, verksamhetsutvecklare på Rädda Barnens distrikt för Sörmland och Östergötland på plats och informerade om verksamheten.

– Rädda Barnen är ett sätt att påverka i ett större perspektiv. V jobbar mycket med barnens rätt att gå i skolan, ha mat för dagen och barnfattigdom och försöker påverka den politiska ledningen i dessa frågor, säger hon.

Arbetet utförs helt ideellt.

– Vi jobbar långsiktigt och det är en utmaning för oss att finna former för att folk ska engagera sig. Vi erbjuder mycket stöd till våra medlemmar och stärker dem i sitt arbete med kurser och utbildningar i barnrättsforum där vi har en dialog och utbyte av varandra, säger Lisa Andersson.

Även om det lokalt ser mörkt ut i KFV-området är Rädda Barnen som helhet en organisation i uppåtgående.

– Vi växer på det stora hela i Sverige och har gått in i en ny fas, nu är vi ett land som tar in stöd från andra länder för att lära oss om den akuta organisationen. Vi har bland annat skapat en poddradio – Mellan stolarna – som folk som är verksamma inom skolan kan använda, säger Lisa Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om