Så ska de få fler unga i arbete

Ungdomsarbetslösheten är drygt åtta procent högre i Flen än i riket. Om fyra år ska Flen ligga på riksnivån. Det är målet med den nya satsningen som kommunen gör tillsammans med Arbetsförmedlingen.

Cecilia Viktröm och Rose-Mari Gullbrand.JPG

Cecilia Viktröm och Rose-Mari Gullbrand.JPG

Foto:

Flen2016-01-14 06:00

Regeringen har tillsatt en delegation för att sänka ungdomsarbetslösheten i landet. Som en del i den satsningen har alla Sveriges kommuner fått i uppdrag att förtydliga arbetet som görs på området i respektive kommun.

I Flen har Flens kommun och Arbetsförmedlingen skrivit en lokal överenskommelse där målsättningen är hög. Kartläggningen i oktober förra året visade att ungdomsarbetslösheten i Flen ligger på 21,7 procent, att jämföra med 13,3 procent i riket. Målet är att Flen ska ligga på riksgenomsnittet år 2020.

– Vi måste sätta höga mål, vi vill sänka ungdomsarbetslösheten och både kommunen och Arbetsförmedlingen är överens om att det är en prioriterad fråga, säger Sanna Vuorenmaa som är projektledare på Flens kommun.

Målgruppen i satsningen är arbetslösa eller undersysselsatta unga mellan 16–24 år och som ett första steg har man gjort en kartläggning. Man har då bland annat tittat på målgruppens behov. Dessutom har man kartlagt den befintliga verksamheter som arbetar med målgruppen.

Som ett andra steg har ett arbetsmarknadsråd bildats, ett råd som har sitt första möte i morgon. Rådet består av representanter från Arbetsförmedlingen, näringslivet, Flens kommun och skolan.

– Det blir ett forum för att prata om ungarbetslösheten, det har vi inte haft förut. Istället för att jobba enskilt kan vi nu ta ett samlat grepp, vi kan få mycket hjälp av varandra bara vi samverkar. Vi kan hitta effektivare lösningar gemensamt, säger Sanna Vuorenma.

I höstas genomfördes en workshop med ungdomar, politiker och tjänstemän som mynnade ut i en mängd förslag som ligger till grund för rådets arbete. Arbetsmarknadsrådets plan ska sedan beslutas av kommunstyrelsen.

Under den kartläggning som hittills har gjort har man kunnat sätta fingret på ett par punkter som ligger till grund för den höga ungdomsarbetslösheten i Flens kommun.

– Det är många unga som inte har komplett gymnasieutbildning vilket är en riskfaktor för att inte kunna etablera sig på arbetsmarknaden. Dessutom finns det många med invandrarbakgrund i kommunen som inte har det nätverk som krävs, säger Sanna Vuorenma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om