I går skrev Eskilstuna-Kuriren om Dag von Bothmer som är en av de många lantbrukare i Flens kommun som har drabbats av dieselstöld (se länk).
Polisen lägger ofta ner fallen direkt i brist på spår och många drabbade anmäler därför inte stölderna. LRF:s ordförande i Sörmland, Bo Rundquist, var i gårdagens Eskilstuna-Kuriren kritisk till polisen syn på dieselstölderna, han vill att brottet ska tas mer på allvar. Sara Alsander är förundersökningsledare hos polisen i Katrineholm.
– Vi gör vad vi kan för att säkra spår och ibland lyckas vi, men det är tyvärr inte särskilt ofta. Anledningen till att vi inte alltid åker ut till brottsplatsen kan dels handla om en resursfråga och ibland ser vi i rapporten att det inte finns några spår att säkra.
Även om polisen ertappar en misstänkt person med diesel har de svårt att bevisa att bränslet är stulet. En lösning kan dock vara på väg i form av diesel med en personlig märkning. Arbetet med tekniken har pågått i flera år och kan snart vara i bruk.
– Det handlar om att isotopmärka dieseln, man häller i osynliga kristaller som utgör ett form av flytande personnummer som kan knytas till en viss användare, säger Magnus Rydhult som är vd för Crimestoppers som sedan 2008 har hjälpt bland annat bönder över hela landet med att förebygga stöld av diesel och andra ägodelar.
Att märka sin diesel med ett flytande personnummer är ännu inte en metod som är ute på marknaden. Men det finns en rad andra knep enligt Magnus Rydhult, och det handlar ofta om att skrämma iväg tjuven.
– Men det viktigaste är att alla anmäler stölderna och tipsa mer. Om inte brotten anmäls kommer inte polisen se hur stort problemet är, säger Magnus Rydhult.