I våras deltog 50 elever från sex program i årskurs två på Prins Wilhelmgymnasiet i en skolenkät utskickad av Skolinspektionen. Resultatet blev föga smickrande för Prins Wilhelmgymnasiet som enligt de tillfrågade är klart sämre än snittet på landets skolor när det gäller bland annat studiero, trygghet och att förhindra kränkningar.
– Vi har inte fler anmälningar än andra skolor, tvärtom ligger vi bra till. Men resultatet från Skolinspektionen är inte roligt, det är för lågt. Det är vad eleverna har svarat så det är rätt. Det här är ett problem och ytterst är det ett problem för mig och jag tar det på fullaste allvar, säger Jonas Axelsson, rektor på Prins Wilhelmgymnasiet.
För att komma tillrätta med problemet anlitades i våras Edna Eriksson. Hon har i över 20 år hjälpt skolor när det gäller likabehandling, jämställdhet och mänskliga rättigheter.
– Det handlar om att känna till spelreglerna, och det är än viktigare för lärarna än för eleverna. Lärarna ska se till att det funkar och säga till elever eller kollegor som gör övertramp, säger Edna Eriksson som i går föreläste inför samtliga gymnasieelever på BCPW.
Edna Eriksson menar att alla skolor har liknande problem och hon hyllar Prins Wilhelmgymnasiet för att de aktivt tar tag i det.
– Jag vet att det här är svårt och de skolor som försöker är goda exempel. Man måste vara modig och transparant och det är man här. Man vill något, säger Edna Eriksson.
Ett dokument på 30 sidor för att skapa en skola för alla har tagits fram, precis som en likabehandlingsplan. Ett par elever och några lärare ska i veckan besöka Karlstad för att delta i en workshop om öppenhet, tillväxt och mångfald. Hela satsningen går ut på att öka förståelsen och beredskapen när det gäller allt ifrån skollagen, grundlagen och EU-lagstiftningen till kränkningar, rasism, sexism och näthat.
– Det är många saker som händer på skolorna som vi aldrig skulle acceptera om de hände på en vanlig arbetsplats. Vi sviker eleverna jättemycket genom att inte säkerställa det, säger Edna Eriksson.
Eleven Charleen Kami tyckte att Edna Erikssons föreläsning var viktig och hon menar att många elever känner en stor press i dag.
– När jag ser yngre elever känns det som att de har större press på sig att vara på ett visst sätt och prata på ett visst sätt, säger Charleen Kami.
Fanny Strandberg tycker att den pressen finns bland de äldre också.
– När jag var mindre körde jag mitt eget race, nu tänker jag mer vad andra ska tycka och hur man ska vara, säger hon.
Både Firel Jabro och Najah Omar tog upp exempel på hur de känt av att de blivit kränkta på grund av deras tro.
– Om man har en tro inom sig ska man kunna uttrycka den utan att bli kränkt, säger Firel Jabro.
– Många tror att jag blir tvingad att bära slöja och dömer mig, men det är någonting jag har valt själv. Det gör mig inte mindre värd, säger Najah Omar.