Skolsäkerheten ses över efter attacken i Trollhättan

Rasistattacken på skolan Kronan i Trollhättan kostade två unga män livet och skakade om hela Sverige. Även i Flen har händelsen satt sina spår.

Skolsäkerhet-151106-fle-db-1.jpg

Skolsäkerhet-151106-fle-db-1.jpg

Foto:

Flen2015-11-07 06:00

Det var torsdagen den 22 oktober som attacken med dödlig utgång ägde rum på grundskolan Kronan i Trollhättan. Redan dagen efter träffade rektorerna Reino Dahl, Stenhammarskolan, och Jonas Axelsson, Prins Wilhelmgymnasiet, Flens kommuns säkerhetsansvarige Totte Arvidsson för att prata igenom säkerhetsrutiner.

– Det är klart att man reagerade med förskräckelse över att något som det som hände i Trollhättan kan hända, säger Jonas Axelsson.

Sverige har i stort sett varit förskonat från skolattacker och skolorna i Flens kommun är sannolikt inte unika i att tidigare ha saknat ordentliga rutiner för händelser likt den i Trollhättan. Arbetet som nu har inletts syftar till att kartlägga förutsättningarna, eventuella brister och framtida åtgärder på kommunens skolor.

Efter det som hände i Trollhättan har allt ifrån legitimering av elever och låsta skolor till vakter kommit upp i debatten. Reino Dahl tror att inte på att införa ett system med legitimationskontroll på elever eller något typ av inpasseringskort. Han tror att det skulle innebära ett problem med att elever missar lektioner på grund av glömda eller borttappade legitimationer eller kort.

– Men vi ska undersöka möjligheten att hålla obehöriga borta och se över våra rutiner för besökare, säger Reino Dahl.

När bildningscentrumet BCPW byggdes i Flen var det med ambitionen att det skulle bli en samlingsplats för hela samhället. I dag är läget ett annat och en av de tänkbara åtgärderna för att minimera antalet obehöriga i skolan är att öka skalskyddet. Det innebär i klartext att minska antalet vägar in till skolorna.

På BCPW diskuteras alternativet att halvera antalet olåsta ingångar, som i dag är fyra till antalet. Ingången från Storgatan skulle till exempel kunna låsas.

– Skolan är ingen allmän plats och vi får då och då avvisa obehöriga, men inte så ofta. När vi flyttar till Lästen kommer vi vara närmare allmänna platser och får då titta igenom noggrant hur vi ska göra, säger Jonas Axelsson.

Det finns i dag lagstiftning för utrymning ur skolor, men inte för inrymning för situationer likt den i Trollhättan och skolattacker finns inte med i kommunens krisplan.

– Vi måste självklart vara förberedda. Utrymning övar vi på årligen, men inrymning är en helt annan sak. Nu finns det dock med på agendan, säger Jonas Axelsson.

Barn- utbildnings-, och kulturnämndens ordförande Roger Tiefensee hyllar initiativet.

– De har gjort helt rätt, de har handlat resolut och bra, säger han.

Roger Tiefensee menar att det från politiskt håll handlar mycket om att tänka efter före, vilket han tycker att man har gjort när det gäller den nya gymnasieskolan i Lästen. Han trycker även på vikten av att se över rutiner tillsammans med till exempel polisen och att öva på hur man ska hantera olika situationer.

– Det gäller att tänka på det otänkbara, säger Roger Tiefensee.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om