Succéföretaget där mångkulturen flödar

Malmköpings Mekaniska Werkstad är ett av Sörmlands snabbast växande företag. Bakom framgången står en mångkulturell personalstyrka och en tradition av öppenhet och tolerans.– Här har det aldrig varit något problem att få jobb, oavsett bakgrund, säger Reda Hussein.

Foto:

Flen2014-12-02 06:00

När Dagens Industri för en månad sedan utsåg årets gasellföretag, listan över de snabbast växande företagen i Sverige, kom Malmköpings Mekaniska Werkstad på tredje plats i Sörmland. Företaget har de fyra senaste åren vuxit med 483 procent.

I mars 2010 tog Manuel Walter över som ny ägare av den dåvarande Danaher-fabriken i Flen. För de flesta går fabriken fortfarande kort och gott under namnet Elmo, ett namn som fortfarande finns kvar som varumärke. Manuel Walter gav fabriken namnet Malmköpings Mekaniska Werkstad och erbjöd 15 av de 50 personer som var anställda av Danaher anställning på det nystartade företaget.

Sedan dess har den siffran ökat stadigt. I dag har Elmo 40 anställda och nyckeln till framstegen är enligt Manuel Walter långsiktighet där fokus ligger på kvalité snarare än omedelbar vinst.

– Vårt mål är att växa och bli större, inte bara tjäna så mycket pengar som möjligt. Vi ska bli ett riktigt företag med kvalificerad personal på alla positioner. Det handlar mycket om mod, att våga se saker på lång sikt, säger Manuel Walter, drygt fyra år efter att han tog över verksamheten.

Elmo grundades redan 1948 och har sedan dess haft en rad olika ägare. Men allt medan ägarstrukturen har skiftat har företagets mångkulturella arv bestått. I dag finns ett över tio nationaliteter representerade på företaget. Manuel Walter har schweiziskt blod i sina ådror och på kontoret och verkstadsgolvet finns Sverige, Syrien, Libanon, Finland, Ungern, Rumänien, Turkiet, Iran, Irak, Libanon och Vietnam representerat.

Reda Hussien kom till Sverige och Flen 1985 från Libanon, året därpå började han jobba på Elmo och i dag är han arbetsledare på fabriken. Med snart 30 år på företaget kan han konstatera att verkstadsgolvet på Elmo genom åren mer eller mindre har vuxit fram till att bli en symbol för de olika flyktingströmmarna som har hittat sin fristad i Sverige.

– Det har alltid varit ett flöde av mycket invandrare och människor från andra länder här, som forna Jugoslavien och Turkiet. Arbetsplatsen präglas av hela Sveriges flyktingar, säger han.

Reda Hussien ser Elmo som en viktig symbol i ett Sverige där synen på och tonen mot invandrare på många sätt har hårdnat de senaste åren.

– Här har det aldrig varit något problem att få jobb, oavsett bakgrund. Det är bra att ett så här litet ställe tar ansvar. Vi är många duktiga från utlandet här som har fått jobb och som visar att vi sköter oss. Det är bra att den bilden visas upp, säger Reda.

Vid en maskin hittar vi Zoltan, som tar en paus för att prata. Han har jobbat på företaget i över 25 år och beskriver att det när han kom till Sverige, 1985, var relativt enkelt som nyanländ att hitta arbete.

– Då var det hur lätt som helst, nu är det svårare och många som går arbetslösa, säger Zoltan som precis som Reda Hussien inte längre tänker på företagets mångfald, det har blivit vardag.

Lite längre bort står Mohannad Edward Hanna. Han är en rutinerad maskinskötare efter 22 år i yrket hemma i Irak. För fem år sedan kom han till Sverige och efter några kortare tillfälliga jobb hoppas han att Elmo ska bli hans första fasta arbetsplats.

– Alla här är jättesnälla och det är speciellt att vi är så många nationaliteter som jobbar tillsammans, säger Mohannad som har varit på företaget i tre månader.

Många nationaliteter kan emellanåt leda till språkförbistringar och småfel, speciellt om det rör sig om en nyanländ som skolas in. Men det har enligt den anställde Henrik Andersson blivit en del av arbetsdagen.

– Då är det gör om gör rätt som gäller. Att det är så mångkulturellt är varken något som tillför eller förstör. Det tänker man inte så mycket på, säger Henrik.

På samma sätt resonerar Manuel Walter. Han strävar inte efter att anställa utlandsfödda, han vill ha kompetent och motiverad personal. När det gäller att locka högskoleutbildad personal till Flen är det få svenskfödda som nappar.

– De vill jobba i Stockholm eller Göteborg, inte på landet. Men många utbildade från utlandet kan tänka sig att jobba här och för oss handlar det inte om utlänning eller svensk. Vi ser individer och går efter kvalité.

En av de senast anställda är ett exempel på det, Tarek, en högskoleutbildad Syrier som just nu skolas in på Malmköpings Mekaniska Werkstad. Där mångkulturen har blivit lika självklar som morgonfikat och lunchrasten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om