Tält kan bli aktuellt när sovplatserna tar slut

Antalet asylsökande till Sverige slår nya rekord i flyktingkrisens spår och på Migrationsverket i Flen är bristningsgränsen snart nådd.– Jag tror inte att det finns så många andra utrymmen som vi kan använda just nu, säger enhetschef Aram Barawe.

Foto:

Flen2015-11-14 06:00

Migrationsverkets mottagningsenhet i Flen har plats för 300 asylsökande, den senaste tiden har nära 500 asylsökande bott i lokalerna på Jättunaområdet. Källarutrymmen och kontor har omvandlas till tillfälligga boende och asylsökande har i vissa fall tvingats sova på madrasser på källargolv.

– Vi försöker belägga alla rum med ordentliga sängar, vi är snart ikapp där. Madrasser var högst temporärt, en natt eller två. Men det är ansträngt som ni förstår. Även annars, med normalt antal platser, var det stor snurr och genomströmning här, säger Peter Karlsson.

I ett år har Peter Karlsson jobbat som boendevärd på Migrationsverket i Flen. Han visar oss som hastigt runt på området. Tid är lika mycket en bristvara som boendeplatser. Förra veckan sökte 10 000 personer asyl i Sverige. En rekordsiffra som sätter sina spår i Flen.

– Men vi klarar väldigt mycket här sett till de verktyg vi har, jag är faktiskt förvånad. I början av sommaren trodde jag inte att vi skulle kunna ta det här, men det har gått, säger Peter Karlsson innan han måste rusa vidare på nytt uppdrag.

Regnmolnen ockuperar himlen och dagsljuset har förvandlats till ett deprimerande dunkel. Några asylsökanden trotsar regnet för att ta en cigarett eller rensa tankarna med en promenad. De flesta är inomhus, i trapphusen, uppkrupna på sängarna i sina rum eller blickandes ut på regnet genom fönstret från de spartanska gemensamhetsutrymmena.

– Det finns ingenting att göra här. Vi kan bara vänta på att någon berättar för oss vad som ska hända, annars slår vi bara ihjäl tid, säger 33-årige Reti Kryemashi från Albanien.

I tre veckor har han väntat och läget tär på honom.

– Jag klandrar ingen när situationen är som den är, jag klandar inte den svenska regeringen som låter oss vara här. Men min upplevelse är att det är väldigt illa. Det är trångt och det är skitigt, säger Reti Kryemashi.

På andra sidan korridoren bor familjen Melaji, också från Albanien. Ylber lämnade Tirana för en månad sedan tillsammans med sin fru Mariana och deras två små barn. Familjen flydde när deras säkerhet inte länge kunde garanteras.

– Situationen här är svår. Det är mycket spring och det kommer och går folk från olika länder varje dag. Jag hoppas kunna få stanna i Sverige, men vi vet inte om det blir så, säger Ylber Melaji.

Aram Barawe är enhetschef på Migrationsverket i Flen. Han har jobbat för myndigheten i över 20 år och har aldrig varit med om en så pressad situation.

– Det har varit ansträngt väldigt länge och situationen blir bara värre och värre tyvärr. Det är väldigt många människor som inte har fått plats som vi har varit tvungna att ordna platser åt ändå. Det är ganska besvärande, säger Aram Barawe som medger att många arbetsuppgifter, så som städning, kommer i andra hand när det gäller att ordna tak över huvudet till alla på flykt.

Hittills har personalen lyckats trolla med knäna och vaskat fram den ena extra boendeplatsen efter den andra. Men nu har dem snart inga fler ess i rockärmen menar Aram Barawe.

– Jag tror inte att det finns så många andra utrymmen som vi kan använda just nu. Vi har till och med diskuterat andra alternativ, som tält, men jag hoppas att vi slipper det nu när det är vinter, säger han.

I torsdags beslutade Sveriges regering att inför tillfälliga gränskontroller. Det är ett nödvändigt beslut tror Aram Barawe.

– Det har varit så ansträngd så jag tror att det var nödvändigt att göra någonting. Vi har ibland känt att vi inte har kontroll över situationen.

Aram Barawe hoppas att regeringens beslut ska leda till en bättre organisation även om han vet lika lite som alla andra om vad de tillfälliga gränskontrollerna kommer att innebära i praktiken.

– Beslutet är taget med anledning av den situation vi befinner oss i. Vi har inte har kunnat ge tak över huvudet till de som kommer, det ligger i vårt uppdrag. Kanske kan det här ha någon effekt så att vi kan ta emot människor under mer ordnade former.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om