"VÀrna om miljön genom att Àta kor"

VÀrna om miljön genom att Àta kor. Det sa Svante Axelsson, general- sekreterare pÄ Svenska Naturskyddsföreningen, under Stenhammarsdagen i gÄr. Det budskapet föll nötkreaturÀgaren Carl XVI Gustaf i smaken.

Flen2009-06-09 18:08

För femte Äret anordnades Stenhammarsdagen pÄ kungens Àgor utanför Flen. PÄ plats fanns företrÀdare för företag och organisationer och forskare frÄn Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som arrangerar dagen. En av universitets elever, prins Carl Philip, tog ocksÄ del av föredragen. I utbildningen har prinsen inte en direkt nytta av föredragen, som kretsade mycket runt köttproduktion, men menade att de ÀndÄ var bra för allmÀnbildningen.

– I skolan har vi mest fokuserat pĂ„ spannmĂ„l, men eftersom vi har nötkreatur hĂ€r ligger det nĂ€rmare hjĂ€rtat, sa prins Carl Philip.

För egen del Àter prinsen en hel del nötkött i den hÀr Ärstiden.

– Under vĂ„r och sommar blir det alltid mycket grillat.

Producerar metan
Den dieten ska inte vara lika farlig för klimatet som mÄnga tidigare hÀvdat, med hÀnvisning till att kornas matsmÀltning producerar metan som de rapar upp och fiser ut. I alla fall sÄ lÀnge korna gÄr fritt.

– Vi förordar nötkött framför kyckling och flĂ€sk eftersom det Ă€r mer miljöoptimalt. Nötkreatur som gĂ„r fritt Ă€ter dĂ€r vi inte skulle fĂ„ sĂ„ mycket nĂ€ring frĂ„n marken. DĂ„ vi Ă€ven fĂ„r mjölkprodukter frĂ„n korna blir det mĂ„nga tjĂ€nster frĂ„n samma djur, sa Svante Axelsson, generalsekreterare pĂ„ Svenska Naturskyddsföreningen.

Han tog ocksÄ upp att konsumenterna har stor makt men politisk pÄverkan vÀger tyngre, som att reglera priserna sÄ att det Àr billigast att vÀlja det mest miljövÀnliga i affÀren.

– Vi kan inte vara heltidskonsumenter och ta hur mycket ansvar som helst. Det ska vara lĂ€tt att vĂ€lja rĂ€tt, sa Svante Axelsson.

Ica: s vd och koncernchef Kenneth Bengtsson tyckte att det Àr pÄ vÀg att bli för mycket fokus runt priser och ville hellre prata om mervÀrden, som att maten Àr nÀrproducerad, ekologisk och vÀlsmakande.

– Sverige har förknippats med dyr mat, men vi har arbetat mycket med att fĂ„ ner priserna. Vi mĂ„ste stanna i tid sĂ„ att inte allt handlar om priset. Nu Ă€r vi i brytpunkten dĂ€r det kan börja handla mer om mervĂ€rden, sa Kenneth Bengtsson.

EfterstrÀva balans
Kung Carl Gustaf var nöjd med förmiddagens föredrag, som gÄtt under temat Konsumenten, maten och landskapet. Kungen instÀmde i Naturskyddsföreningens Äsikt att nötkreatur som gÄr i öppna betesmarker Àr bra för miljön, i stÀllet för att bara fokusera pÄ att de bidrar med vÀxthusgaser.

– Man mĂ„ste ta in helheten, att bara se pĂ„ en del Ă€r vansinnigt. Det Ă€r viktigt att efterstrĂ€va en balans.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om