Det gamla vattentornet vid Thuleparken i Flen har 65 år på nacken och har stått oanvänt sedan i mitten på 60-talet. Flens kommun har beslutat att tornet ska gå i graven och rivningsarbetet, som beräknas kosta 400 000 kronor, ska ta sin början vecka 43.
Nu försöker en grupp entusiaster rädda tornet från rivning. Flens hembygdsförening och dess ordförande Yvonne Nilsson Gauffin går främst i ledet och målar upp storslagna planer.
– Vi vill ha ett Geddamuseum i vattentornet, det går inte att beskriva hur mycket det skulle betyda för Flen och för turismen hit, säger Yvonne Nilsson Gauffin.
Det var i våras som en visionsgrupp kläckte idén om ett museum med Hans Geddas världsberömda fotografier i det gamla vattentornet. Hans Gedda, som är uppväxt i Flen och numera bosatt utanför Sparreholm, är en av Sveriges mest kända fotografer och han fick i början av året motta en kungamedalj för sina insatser.
– Det är en häftig idé! Byggnaden är unik och läget är fint. Det skulle samla kulturen i Flen, skapa ett annat liv och stimulera till andra idéer för kulturlivet i Flen. Jag känner mig hedrad att få vara med om det här under min livstid, om det nu blir av, säger Hans Gedda.
Visionen är att vattentornet skulle utrustas med ett glastak för ljusinsläpp och en hiss. Yvonne Nilsson Gauffin tror att det finns goda chanser att få EU-bidrag för satsningen. Även Sörmlands museum har intresserat sig för vattentornet och de håller inte med Flens kommun om att det måste rivas.
– Vattentornet har normala skador med tanke på åldern, inga skador som inte går att reparera. Sedan är det en kostnadsfråga för kommunen, säger David Larsson, antikvarie vid Sörmlands museum.
David Hansson anser att vattentornet har stort teknikhistoriskt värde och att det bör bevaras. Han menar att Flens kommun som allra minst bör tillsätta en grundlig utredning av en konsult med erfarenhet av restaurering av äldre betongkonstruktioner.
– Då skulle kommunen få reda på vilka möjligheter som finns och vad det skulle kosta. Det är en speciell byggnad och det vore tråkigt om man inte kunde hitta en annan lösning, säger David Hansson.
Yvonne Nilsson Gauffin har informerat Flens kommun om Sörmlands museums synpunkter.
– När det nu finns nytt beslutsunderlag borde samhällsbyggnadsnämnden kunna ta ett nytt beslut. De borde lyssna på de som har hand om kultur, säger hon.
Kampen om att rädda vattentornet kommer oavsett gå vidare försäkrar Yvonne Nilsson Gauffin.
– Det är en unik byggnad, det finns ingen liknande kvar i landet så det är ett stort historiskt värde. Vi måste göra allt vi kan för att bevara det.