"Vi tänker som en gammal husmor"

LRF och Studieförbundet vuxenskolan bjöd i går, tisdag, in till föreläsningar som visade att offentlig mat kan vara ekologisk och närproducerad. I Flen är den tidigare kritiserade skolmaten på väg att förbättras, lovade kommunchef Cecilia Vikström.

Foto: Fotograf saknas!

Flen2014-03-26 05:00

Att intresset för mat som är närproducerad och ekologisk är stort visades på biblioteket på tisdagskvällen. Hörsalen Inspirea var fylld av åhörare som ville veta mer om hur man kan servera närproducerad och ekologisk mat i skolor och på äldreboenden.

Det var Lantbrukarnas riksförbund, LRF, Studieförbundet vuxenskolan och Sörmlands sparbank som bjöd in till kvällen.

– Det är viktigt att äldre och skolbarn får mat av bra kvalité men det handlar också om att skapa arbetstillfällen för småföretagen på landsbygden, sa Ola Engelmark, ordförande LRF Flensorten.

Under första delen av programmet hölls föreläsningar. Stefan Edman, biolog och förra regeringens utredare av offentlig upphandling, var först ut och talade om vikten av att äta svenskt. Han berättade om hur de svenska hagmarkerna försvinner om där inte finns betande djur. Stefan Edman pratade också om hur Sverige har friskare djur än övriga Europa och hårdare regler när det gäller lagstiftning kring djuren. Därför kostar svenskt kött mer.

– Informationen om att du betalar för djurens och naturens hälsa är liten, sa han.

Sara Jervfors, kostchef i Södertälje, berättade om hur hennes kommun gick från att värma hel- och halvfabrikat till att bara använda råvaror. En stor del av maten är ekologisk och närproducerad. Budgeten har inte ökats även om kommunen har fått en del extra medel genom EU-projekt. Man använder råvaror som är producerade i säsong och importerade tomater har bytts ut mot svensk kål och rotfrukter. Man köper in hönskött som kommer från ekologiska värphöns, kött som tidigare skickades till destruktion.

– Hur har vi råd? Vi tänker som en gammal husmor. Vi använder kål och rotfrukter, köttet är sovlet och vi ska inte slänga någonting, sa Sara Jervfors.

Sista föreläsningen hölls av Robert Henriksson, kostsamordnare i Katrineholm, som berättade om kommunens stora projekt att gå över till en stor del ekomat på skolor och äldreboenden.

Frågan är då vad som händer i Flens kommun. På plats fanns kommunchef Cecilia Vikström som är ansvarig för maten inom offentlig sektor i Flen. Kosten på skolorna har varit hårt kritiserad. I höstas antogs en åtgärdsplan.

– Vi har påbörjat mycket av arbetet, sa hon.

Vad blir annorlunda?

– Att vi ska laga från grunden och inte använda hel- och halvfabrikat. Det blir ekologiskt till viss del. Det blir närproducerad mat senare när vi får ett nytt livsmedelsavtal, sa Cecilia Vikström.

Hon berättade att Flen har gått med i Södertälje kommuns inköpsorganisation.

– Vi har bedömt att det är bra att gå med dem eftersom de har kommit långt.

Kvällen avslutades med debatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om