"Vi vill arbeta för ett bättre Flen"

Deras vänskap grundar sig i en gemensam strävan mot ett bättre Flen. För drygt ett år sedan startade de gruppen Tillsammans i Flen. För att visa att alla är välkomna till Flens kommun.

Flen2014-12-20 09:00

Runt ett bord på Vasagatan i Flen sitter Elise Abrahamsson, Therese Andersson och Alexandra Björk. För två år sedan kände de inte varandra, nu är de som bästa vänner.

– Många får intrycket att det var ett kompisgäng som startade Tillsammans i Flen. Men vi kände inte varandra innan, men vi insåg att vi ville samma sak med Flen, säger Therese Andersson.

Allting startade med en storm på internet. Sverigedemokraternas förre representant i Flen, Bengt Nilsson, uteslöts ur partiet efter diskussioner på Facebook där han fällde rasistiska kommentarer. Alla tre vid bordet på Vasagatan var antingen delaktiga i diskussionerna Facebook eller tog del av dem. Facebookstormen fick dem att gå samman för att aktivt lyfta fram det positiva med Flen och slå ett slag för integrationen.

– Vi vill arbeta för ett bättre Flen där alla är välkomna. Det ska vara ett trevligt ställe att bo på om du så har bott här i 60 år eller i tre månader, säger Alexandra Björk.

På kanelbullens dag, den fjärde oktober, förra året gjorde gruppen sin första utåtriktade aktivitet. De stod då utanför Coop och ICA i Flen och delade ut bullar och flygblad. Sedan dess har gruppen radat upp aktiviteter. Inför förra vinter anordnade de en klädinsamling och den 29 mars genomfördes Tillsammansmarschen genom Flen. Gruppen har även haft Valborgsaktivitet för Migrationsverket, en Eidfest tillsammans med bland andra Studieförbundet Vuxenskolan, besökt det dåvarande asylboendet på Loftet och arrangerat manifestationen "Ett hjärta för varje hatbrott" där bron i Flen dekorerade med hjärtan som bland annat barn på dagis hjälp till att göra. Dessutom har de hållit i en minnesdag för Srebrenica samt genomfört en ljusmanifestation för Kristallnatten. Gruppen har också ryckt ut när moskén i Flen utsatts för skadegörelse. Vid ett tillfälle kärleksbombade de moskén genom att täcka för skadegörelsen med pappershjärtan, en aktion som blev nationellt uppmärksammad.

– Vi har varit med och stöttat moskén ända sedan den startade, säger Alexandra Björk.

Tillsammansgruppen är en antirasistisk, religiöst och politiskt obunden sammanslutning som förespråkar antivåldsprincipen. I dag består gruppen av ett 10-tal personer som är med och aktivt planerar, dessutom har gruppen närmare 750 följare på Facebook. Även om grundinställningen är att vara för saker, så som gemenskap, tolerans, öppenhet och förståelse, så tvekar de inte för att ta ställning emot saker de reagerar på. När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade i Flen inför valet genomförde Tillsammansgruppen en manifestation där de vände ryggen mot Åkesson och SD:s politik som de ser som främlingsfientlig.

– Men det gäller inte bara Sverigedemokraterna, om någon politiker från en annat parti skulle säga eller göra någonting galet skulle vi reagera också, säger Therese Andersson.

När det gäller kampen mot främlingsfientlighet och för förbättrad integration anser kärngruppen att ansvaret ligger på hela samhället. De menar att man från kommunens sida skulle kunna göra mer för att samordna de initiativ som tas för att skapa integration i bygden.

– Integration ska genomsyra allting. Det är inte bara en viss del av samhället, det ska fungera överallt. Det görs många bra saker och finns många möjligheter, men någon måsta samla det. Integrationen lyfts inte riktigt i dag, säger Therese Andersson.

Tillsammansgruppen ligger ännu i startgroparna och ser sitt arbete med att förändra attityder och skapa gemenskap som långsiktigt och i ständig utveckling. Under gruppens aktiviteter har folk i alla åldrar, från olika politiska partier och med olika bakgrund slutit upp och kärngruppen känner att arbetet bär frukt.

– Det tar lite tid, men det märks att folk vet vilka vi är nu. Politiska partier och kommunen har hört av sig och uppmuntrat oss och det har givit ringar på vattnet, säger Alexandra Björk och syftar bland annat på att Friskis och Svettis i Flen och Flen Armfighters genomförde aktiviteter på Loftets asylboende efter att tillsammansgruppen varit där.

Målsättningen för Tillsammansgruppen är att fortsätta försöka nå ut till människor och snappa upp de som vill vara en del av gruppen. De är tydliga med att de är ett frivilligt nätverk utan höga trösklar där kraven för medverkan är låga. En prägel gruppen har alla intentioner att behålla även om de har planer på att blir en förening.

– Alla som vill göra någonting är välkomna. Alla efter egen förmåga, säger Elise Abrahamsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om