Den fördjupade översiktsplanen som kommunfullmäktige nyligen antog fick namnet "Flen - staden mellan sjöarna". För att Flen ska kunna leva upp till denna slogan måste någonting göras åt badet och dess omgivning på Orrestaö. Det menar Vänsterpartiet i Flen.
– Man borde då satsa på de sjöar som Flen ligger vid och det är unikt att ha en badplats så nära centrum som Flen har, det måste man ta till vara på. Att bada är dessutom en gratis aktivitet för alla, säger Felicia Rydstedt (V).
Driftsbidraget till badet på Orrestaö ligger i dag på samma nivå som till exempel bidragen till Skebokvarns- och Mellösabadet. Det menar Felicia Rydstedt och Vänsterpartiet vara för lågt. De anser att det ska satsas lika mycket på Orrestaöbadet som på Hosjöbadet i Malmköping.
– Orrestaö har varit populärt och kan bli än mer populärt i framtiden tror jag. Vi måste utveckla Orrestaö så att det blir en plats vi är stolta över, säger Felicia Rydstedt.
I dag kommer Vänsterpartiet lägga fram en motion på kommunfullmäktige där man yrkar att samhällsbyggnadsförvaltningen ska få i uppdrag att ta fram förslag på en ordentlig upprustning av Orrestaö. Man yrkar även att arbetet ska genomföras så snart att man ska kunna se förbättringar redan under årets badsäsong.
– Det handlar mest om att vi politiker ska ta en viljeriktning och visa att Orrestaö är prioriterat. Sedan är det upp till tjänstemännen att specifikt ta fram i detalj vad som ska göras, säger Felicia Rydstedt.
Upprustade toaletter, nya omklädningshytter, rena och hela bryggor som ligger på plats när badsäsongen börjar och mer utbud för barn är exempel på vad Vänsterpartiet vill se på Orrestaö.
– Jag hoppas inte vi är för sent ute. Allting kanske inte kan göras på en gång, men något bör märkas redan i år. Sedan bör utvecklandet av Orrestaö läggas in i en plan, säger Felicia Rydstedt.
Kaféet, som senast drevs av Flen event och nöje, är en viktig komponent på Orrestaö. Vänsterpartiet vill att Flens kommun snarast lägger ut verksamheten på entreprenad med ett slutdatum långt innan badsäsongen inleds.
– Om ingen entreprenör är intresserad får kommunen gå in och planera för egen drift. Vi får inte bara låta det stå. Kommunen kan börja att driva det vidare, rusta upp det och skapa förutsättningar för någon annan att ta över och utveckla det vidare, säger Felicia Rydstedt.