Glassbolagets fabrik i Flen tillverkar varje år 50 miljoner liter glass varav hälften går på export. Ingen glassfabrik i Skandinavien är större och inga andra i Europa kan heller slå svenskarna på fingrarna när det gäller att äta glass.
– I genomsnitt äter varje svensk elva och en halv liter glass per år, det är mest i hela Europa. Men vi kommer nog aldrig ifatt amerikanarna, de äter dubbelt så mycket, säger Minna Stucki som är operations manager på fabriken.
Går man en sväng bland maskinerna i fabriken inser man snart hur stor del glassen har i den svenska matkulturen. Varje minut tillverkas 350 Piggelinglassar och i samma takt skickas ytterligare ett 140-tal olika sorters glassar ut till frysboxar runt om i Europa.
– I Sverige gillar vi rena vaniljsmaker och mjölkchoklad. Även saltlakrits är typiskt svenskt. Nere på kontinenten är inte lakrits någon favorit, där är det mer populärt med extra mycket chokladsmak, säger Mia Heinonen som är ansvarig för produktionen.
I februari inleds högsäsongen på fabriken i Flen, de runt 140 anställda får då sällskap av ungefär 80 säsongsarbetare. Att sommaren så här långt mest har präglats av regn har än så länge inte påverkat produktionen. Men om inte solen snart tar över kan det sätta sina spår i fabriken i Flen.
Webb-tv inslaget finner du på ekuriren.se.