Mannen, som är i trettioårsåldern och bosatt i Hälleforsnäs, åtalas nu för fem fall av grovt bedrägeri. Fem kvinnor i Katrineholm, födda på 1920- och 1930-talet, blev lurade att lämna ut sitt kontokort med kod. Mellan 15 000 kronor och 22 490 kronor blev kvinnorna av med.

Bedrägerierna skedde i januari i år. Alla brott skedde på liknande sätt. Offret fick ett telefonsamtal av någon som låtsades vara en släkt eller bekant. "Släktingen" påstod sig ha problem med bilen och behövde offrets kontokort med kod. "Släktingen" skickade en kompis för att hämta kortet och därefter gjordes uttag på offrets konto.

Polisen har gjort en omfattande analys och kopplar mannen till 13 bedrägerier i Katrineholm och två bedrägerier i Flen, en del fullbordade medan andra stannade vid försök. Dock är det bara fem stycken som har tillräcklig bevisning för att väcka åtal. Polisens beskriver i sin analys av bedrägerierna ett systematiskt tillvägagångssätt där offren är noga utvalda äldre personer, hittade på ratsit.se.

Polisen konstaterar att man har varit "mycket skicklig att manipulera och lyssna in". Om den äldre frågat om uppringaren är en viss släkting har uppringaren svarat jakande. Brotten tycks vara planerade så att man kan hämta kontokortet hos offren en kort tid efter samtalet, och sedan snabbt göra uttag på en bankomat i närheten innan kortet hinner bli spärrat. En kvinnlig medhjälpare har funnits med, ibland som uppringare och ibland som "kompisen" som hämtade kortet. Hon är dock inte identifierad.

I husrannsakan togs bland annat kläder från mannen, som har jämförts med övervakningsfilmer. Telefoner och telefonnummer som använts vid brotten har kopplats till mannen. Man har hittat samtalslistor med 71 poster, nästan alla uppringda till äldre personer i Katrineholm, Flen och Eskilstuna. Polisen utesluter inte att även dessa har utsatts för bedrägeri.

Mannen är välkänd hos polisen i Katrineholm. Han finns med i brottsregistret för bland annat olika stölder och trafikbrott, men han förekommer inte tidigare för bedrägeribrott. Förutom de fem bedrägerierna åtalas mannen även för ringa narkotikabrott, samma dag som han anhölls ska han ha haft 1,62 gram cannabis på sig, och olovlig körning.