2004 var det premiär för Bondens egen marknad i Sörmland och platsen var Mariefred. Sedan dess har det blivit en återkommande punkt på kalendern för många lokalbor och efter premiären har konceptet växt.

‒Bondens egen marknad är en rikstäckande organisation. Många städer i Sverige i dag har detta varje sommar och höst, berättar Jan Andersson som har varit med och arrangerat marknaden sedan starten.

Två av marknaderna har redan ägt rum, båda i Mariefred, men inkluderat den på lördag är det fortfarande fyra marknader kvar under augusti och september.

‒Under lördagen är det dags i Malmköping, sedan kommer det även vara en till i Mariefred, Strängnäs och nytt för i år är att vi gästar bruksmarknaden i Hälleforsnäs, säger han.

För Jan Andersson blir det sista året han är med och håller i spakarna för evenemangen.

‒Sedan en tid tillbaka har jag inte jobbat med Gourmetgrönt längre. Nu är det nya odlare som tagit över och likaså blir det med marknaderna, säger han.

De som tagit över Gourmetgrönt är Anja Hellström och Anton Schneider. Det var inte länge sedan de satt sina första frön i Malmköping.

‒Den första maj började vi, så det blev en kort säsong det här året. Men vi tänker långsiktigt, det är det här vi gör nu, säger Anton Schneider.

På Bondens egen marknad i Mariefred den 12 augusti hade Gourmetgrönts nya föreståndare premiär på konceptet. För dem var det en väldigt lyckad dag.

‒Två timmar innan stängning var alla våra grönsaker slut, det var många som var nyfikna på vad vi hade. Man kände att Jan Andersson har byggt upp det här varumärket under lång tid, säger Anja Hellström.

Det bästa med marknaden enligt de båda är att få komma ut och träffa folk.

‒Det är viktigt för småskaliga producenter som oss att bygga relationer med lokalborna. Det är en otroligt tacksam miljö och något som är svårt att mäta i pengavärde, säger de.

På lördagens marknad kommer det att finnas bröd, ost, honung, glass, rökt fisk och massor av grönsaker och även några hantverkare.

Bondens egen marknad håller öppet mellan klockan 10 och 14.30.