Eleverna på Bruksskolan i Hälleforsnäs började dagen med en färd på linjebussen till Katrineholm, där elever från andra skolor i Katrineholmsområdet väntade för att få möta sina kamrater i schackfyran. Tävlingen, som spelas bland fjärdeklassare över hela landet, går ut på att få så många elever i klassen som möjligt att delta, oavsett skicklighet.

– Det är många som tycker det är roligt att spela och som också utmanar föräldrarna hemma sedan, säger Astrid Andersson, lärare för klass fyra på Bruksskolan, som åkte med eleverna till Katrineholm.

Inför tisdagens deltävling i Katrineholm hade eleverna tränat en del på att spela. Alla klasser som deltar i tävlingen får nämligen besök av schackledare från Schackförbundet under hösten, som lär eleverna grunderna i schack och berättar om tävlingen och dess syfte.

– Sedan har vi tränat vidare på egen hand på en del lektioner i skolan, säger Astrid Andersson.

Dagen slutade med ett gott resultat för Bruksskolans elever, som kom på en andraplats bland de som var med och tävlade. Segrare i kvalet blev eleverna på Nyhemsskolan i Katrineholm.

– Andraplatsen innebär att vi får spela vidare i Södermanlands distriktsfinal i Katrineholm, vilket vi ser fram emot, säger Astrid Andersson.

De klasser som lyckas ta sig vidare i de kvaltävlingar som arrangeras regionalt och lokalt, går vidare till den stora riksfinalen i Västerås i maj, då landets bästa schackfyra koras.