Säsongen är sedan länge i full sving och gästantalet peakar under marknaderna på orten.

‒När vi hade Gammaldags marknad och det var 30 grader varmt var det första gången på 14 år som vi slog i taket. Vi har alltid kunnat lösa det tidigare men nu slog det i taket. Från valborg och framåt är det en halv gång mer gäster än vanligt på helgerna, säger campingföreståndaren Jack Rydberg.

‒Vi har 170 platser på campingkartan men kan göra 80 platser till, rekordet var förra Malma marken, 256 enheter. Det har varit en otrolig utveckling på vår tid här, säger Rydberg som satsar hårt på sin verksamhet och infrastrukturen.

Artikelbild

Hårt arbetande herrar får en välbehövlig paus när tidningen är på besök. Jack Rydberg till vänster och Fredrik Doversköld tillbakalutad till höger i bild.

Förra året drogs ny el för 100 000 till kaféet och det stora servicehuset fick en helrenovering. Vid restaurangen har verandan byggts ut med både loungedel med tak, utekök och bar. Insatser som märks hos nöjda gäster.

Sune Nilsson och sambon Anna-Lena Sandberg är på väg från Piteå till Växjö för att hälsa på barnbarn. Men det bor barnbarn även längs vägen – i närheten av Malmköping.

‒Det är första gången vi är på campingen. Den är jättetrevlig och har ett väldigt fint servicehus med kristallkrona, det ser man inte ofta. Det är familjärt och vi gillar det, säger Sune som rattar en husbil sedan några månader tillbaka.

‒Vi har haft husvagn tidigare men detta är ett mindre fordon och smidigare när man ska ut och åka mycket, man är snabbt på plats. Vi kör samma hastighet som lastbilarna och den drar under litern milen, säger Sune som kör 130 mil från norr till söder – enkel väg.

Artikelbild

Bangolf är en populär aktivitet på campingområdet.

Duon är ett talande exempel för att husbilarna blivit en vanligare syn i campingsfären.

‒När vi började var det liksom kolla en husbil, idag står det en på varenda garageuppfart och det är typ tre år sedan husbilsförsäljningen gick om husvagnarna. Hos en husbilsfirma kom det en kille i en helikopter, köpte en husbil och lyfte igen. Folk har ju pengar, säger Jack Rydberg som tror att en av förklaringarna till den starka campingmarknaden är en orolig omvärld.

Artikelbild

Sune Nilsson och sambon Anna-Lena Sandberg är på resa från Piteå till Växjö.

‒En del påverkas av den, de åker inte lika mycket utomlands på grund av att det smäller, de stannar i Sverige. Dessutom är räntan låg och alla dessa delar bidrar.

Sedan förra sommaren drivs restaurangen Stinas café & mat av Fredrik Doversköld.

Artikelbild

Fredrik Doversköld vid grillen.

‒Jag tog över en jordnöt jag vill göra till en valnöt, vi har massa idéer och kommit långt på vägen. Vi ökade nästan 20 procent i omsättning förra året och efterfrågan ökar, får jag bara till merförsäljningen nu så ska jag nog öka minst 30 procent till, säger han och radar upp flera nyheter för säsongen.

‒Vi har börjat med plankstek och egen pizza och med mat-temakvällar varje helg. Under juli är det trubadurkvällar onsdagar, fredagar och lördagar och musikquiz på lördagar.

Artikelbild

Under gammaldags marknad serverades 667 varmrätter på restaurangen.

På mat-temakvällarna brassas det käk i uteköket.

‒Vi har räkfrossa på fredag och nästa helg är det hamburgerfrossa, sen ska vi ha italienskt och grekiskt också. Utebaren kommer också vara öppen varje dag, säger Fredrik och lyfter fram sina hamburgare.

Artikelbild

Malmköpings camping med några tomma platser, en sällsynt syn.

‒Jag är hamburgerinnovatör kan man säga, min grej är amerikansk mat på svenskt sätt. Vi rostar bröden, har avokado och sötstark senap i hamburgarna, det är lite annorlunda.

Restaurangen med 200 sittplatser har 22 anställda, lägg därtill campingdelens tio och det blir en stor arbetsplats med mycket liv och rörelse.

Artikelbild

Servicehuset har fått sig en rejäl ansiktlyftning.

‒När jag tog över var kapaciteten liten, vi byggde ett riktigt kök förra året och det blev succé. Vi har mer personal än man egentligen ska ha för det skapar en trygghet och trivsel, speciellt vid trubadurkvällarna, då är det viktigt att vara ute och synas som personal. Kvalité på maten, personalen, synas och trygghet är ledord vi jobbar med, säger Fredrik Doversköld.