Coronakrisen kan få förödande konsekvenser för landets små lokala matproducenter. Många av dessa lever på att sälja sina produkter på marknader och  till restauranger något som är mer eller mindre omöjligt i rådande läge. De som har gårdsbutik eller web-shop kan sälja en del där, men det är inta alla som har.

Nu gör nio av dessa, de flesta verksamma i Sörmland, gemensam sak i en skrivelse riktad främst mot de stora aktörerna inom dagligvaruhandeln men även mot den enskilda konsumenten.

Skrivelsen är en vädjan till de stora kedjorna att släppa in produkter från de småskaliga livsmedelsföretagen i sitt sortiment. Något som i dag är långt ifrån en självklarhet.

– Det är väldigt viktigt att vi får sälja i butiker där folk handlar, för alla handlar fortfarande mat. Om de vill ha kvar lokalproducerad mat måste de hjälpa oss att kunna sälja, säger Kerstin Jürss som driver Jürss mejeri i Hälleforsnäs och samtidigt representerar Sveriges Gårdsmejerister.

Kerstin Jürss och Charlotte Sommarin från Föreningen Sörmlandsäpplen frontar skrivelsen som avslutas med en önskan om en långsiktig överenskommelser med dagligvaruhandeln för att säkra framtiden för lokala matproducenter.

– Vi önskar få komma in i fler butiker och sälja så att vi åtminstone klarar oss igenom det här. Små företag har små marginaler och drabbas snabbt, säger Kerstin Jürss som är orolig främst för många nystartade företag.

– Om det här fortsätter i några månader finns det en jättestor risk att många företag inte klarar sig och det rör sig ofta om unga personer, precis de som vi vill ha in i branschen.

Att det finns en efterfrågan på lokalproducerade produkter är Kerstin Jürss övertygad om.

– Det är svenskt kunden vill ha tillgång till, men de hittar inte våra produkter i butiken. Många väljer att näthandla och där finns inte våra produkter heller.

Hon tycker att det är en självklarhet att prioritera lokalproducerat före import.

– Det måste man kunna tänka på, det bör varje svensk tänka på. Om man vill ha kvar oss efter den här krisen måste man handla av oss.

De övriga som skrivit under är Therese Ranch, Camelina of Sweden, Lena Engelmark Embertsén, Högtorp gård, Kerstin Björklund, Warbro kvarn, Erika Olsson, Sörmlands matkluster, Erika Larsson, Julita rapsolja, Kajsa Leander, Berga bruk, Musteri och äppelodling och Lena Ryberg-Ericsson, Köpings musteri och Bergs äppelgård.