Den 23 januari kliver Söderskolan klass 5A in i kampen, de ska då ta sig an klass 5 Zebror från Gripsholmsskolan i Mariefred.

Söderskolan har inte varit med i Vi i Femman på många år och glädjen över att ha tagit sig till tävlingen är stor bland klasskamraterna.

– Jag vet att det har hänt tidigare att Söderskolan har varit med men det är länge sedan, innan jag började här för fem år sedan, berättar femteklassarnas lärare Johanna Dahlberg.

Artikelbild

Alwin Lövstrand och Hanna Öman från Dunkers skola.

För att komma med till de radiosända kvartsfinalerna fick eleverna visa upp sina kunskaper i ett testformulär som deras lärare skickade vidare. Sedan dess har eleverna hållit tummarna och räknat ner dagarna till beskedet.

– Eleverna har haft stenkoll på det datum då man skulle få reda på om man kommit vidare. När de fick veta att klassen skulle vara med i kvartsfinalerna blev de så otroligt glada. Det är helt galet och jätteroligt. Eleverna är verkligen förväntansfulla, säger Johanna Dahlberg.

Det är Beminet Kassahun och Suheyb Ibrahim som kommer att tävla för klassen.

– Vi blev som galna när vi fick veta att vi skulle vara med. Vi hade hopp om det men en tjej jag pratade med sa att vi kanske skulle vara för dåliga, säger Beminet Kassahun.

Artikelbild

Klass 5 på Dunkers skola är taggade inför Vi i Femman. De har bland annat laddat upp med att spela frågesportspelet med samma namn.

– Jag trodde att vi skulle komma vidare enkelt, men jag visste inte att det var så många klasser som var med och tävlade, säger Suheyb Ibrahim.

De båda tycker att provet som tog dem till kvartsfinalen var enkelt, även om de var tvungna att svara på frågor inom flera olika ämnen.

Artikelbild

Beminet Kassahun och Suheyb Ibrahim med sin klass.

Beminet Kassahun och Suheyb Ibrahim är lugna inför tävlingen.

Är ni nervösa?

– Det är mer spännande än nervöst tycker jag. Det kommer ju att sändas i radio och det känns inte så nervöst, för man syns ju inte, säger Beminet Kassahun.

Två dagar efter Söderskolan är det Dunkers skolas tur när de möter klass 5B från Djurgårdsskolan i Eskilstuna.

Det är Hanna Öman och Alwin Lövstrand som representerar sin klass men någon nervositet syns inte till.

– Vi är näst bäst i hela Sörmland, Djurgårdsskolan som vi ska möta är bäst och vi är bara tre snäpp efter. Vi ska hinna slå ut tre innan vi får gå till final så vi behöver inte oroa oss, säger Alwin.

Dunkers skolas femteklass är bara nio elever stor och under flera år har skolan levererat bra resultat men varit för få för att kunna delta. Men inte i år.

– Vi har förberett oss med att spela Vi i femman spelet, det är som en frågesport, säger Hanna.

Det visar sig att båda har samma favoritämne som de hoppas det kommer frågor på.

– Historia, om det kommer historiefrågor är det bra att ha med mig, jag kan mycket om asatron, nästan alla frågor, säger Alwin.

Hanna ryggar för matematikfrågorna och Alwin undviker helst religionsämnet.

– Det svåraste är att ha koll på vilka som tror på flera gudar och vilka som inte gör det. Fast nu vet jag i alla fall att judendomen, kristendomen och islam bara har en gud, medan buddismen och hinduismen har flera gudar, säger Alwin.