Det är fredagseftermiddag och vårsolen skiner starkt. Framför Nybbleskolan i Flen sitter flera barn bakom ett bord fullt med pärlbrickor. På en handskriven skylt står det: "Hjälp oss att samla in pengar till cancerfonden. Va med och hjälp folk som har cancer! Kom och köp!".

Barnen går i årskurs två och tre på Nybbleskolan. Sedan i måndags har de varje dag varit på plats framför skolan för att sälja pärlplattor och armband. Intäkterna ska gå till organisationen Cancerfonden.

Det är barnen själva som kommit på idén till projektet. Några av dem satt en dag på fritids och pratade om cancer och de som de kände som hade drabbats. De insåg att de ville göra något. Idén tog form och sedan engagerade sig fler och fler.

Artikelbild

På fredag eftermiddag hade barnen samlat in över 600kronor.

‒Det är eleverna som kommit på allt. Det enda vi har gjort är att puffa på deras eget initiativ och hjälpa till lite. Som att vi på fritids har pratat med rektorn så att det är okej att barnen står och säljer sina pärlplattor, säger Ove Larsson, fritidspedagog på Nybbleskolan.

‒De här barnen har ett otroligt driv, lägger han till.

Så sattes projektet i rullning. På måndagen, under fritids, startade barnen med sitt skapande av pärlplattor i olika storlekar och former. Sedan var det dags för försäljning. Först började de med att gå runt i området för att försöka sälja. Sedan har de stått utanför skolan. Hittills har de fått ihop 545 kronor.

Vissa som går förbi skänker pengar utan att köpa något. Men för de som vill ha en pärlplatta är kostnaden för barnens hantverk allt från fem kronor och upp. Men självklart får den som vill ge mer pengar, berättar barnen entusiastiskt.

Artikelbild

De säljer egengjorda pärlplattor för att stötta Cancerfondens arbete. Alla tycker att det är viktigt att hjälpa forskningen om cancer. Målet är att samla in 1000 kronor som sedan ska överlämnas till Cancerfonden. Efter en vecka har de samlat in mer än halva summan.

Varför tycker ni det att viktigt att försöka få in pengar till Cancerfonden?

‒Det känns väldigt bra att stå här och få in pengar så att vi kan hjälpa forskarna att komma på ett botemedel mot sjukdomen, säger Hilana Hussein Baher.

Artikelbild

Barnen från årskurs två och tre som arbetar med projektet är (från vänster) Moa Johansson, Sander Kålbäck, Hilana Hussein Baher, Raiden Madjeleda, Hedda Ljung, Maya Carnsten, Alice Johansson, Hilda Ljungkvist, Nova Johansson, Mihra Mahic, Emil Sjöblom, Ilyes Ahmed, Molly Gejdeman, Emma Quranolli.

De andra barnen håller med. För de allra flesta känner någon som har drabbats av cancer och alla visste redan tidigare vad sjukdomen innebär.

Vad har varit det svåraste med insamlingen?

‒Det har varit att veta hur vi ska få folk att köpa våra pärlplattor. Speciellt de som åker förbi i bil. Det är svårt att få dem att stanna bilen, säger Alice Johansson.

‒Men några av dem i bilen har ändå stannat, säger Raiden Madjeleda.

Och lite svårt och nervöst har det varit att veta hur de ska fråga om de förbipasserande vill köpa, säger barnen i kör.

Alla är de, trots viss nervositet, väldigt engagerade. De har fått lärare, människor som bor i närheten eller de som bara går förbi att köpa pärlplattorna.

‒Men alla av oss står inte här hela tiden. Ibland går vissa av oss in för att fortsätta göra pärlplattor. Så vi slutar ändå aldrig att jobba, säger Hilde Ljungkvist.

Än vet de inte vad de kommer att göra när de har nått sitt mål, kanske fortsätter det mot något nytt. Det som de hoppas på nu är att de kommer att få ett tillstånd för att kunna stå och sälja hembakat nere i centrala Flen under påsklovet. Barnens mål är att samla in 1000 kronor. Och det målet verkar inte vara så långt bort. För efter en halvtimme i vårsolen på fredagseftermiddagen ropar barnen till. De har nu fått ihop över 600 kronor.