Sedan september har Konstgalleriet Hälleforsnäs haft en utställning där målningar och tre kortfilmer av Peter Kylberg visas.

Peter Kylberg, som är bosatt i Flen, är främst känd som filmare, men även som målare och kompositör. Hans filmer beskrivs som experimentella och innehåller en blandning av musik, måleri och film.

Filmvetaren Lars Diurin från Lunds Universitet forskar och kommer att doktorera i Peter Kylbergs filmer. På lördag klockan 14 håller han ett föredrag på Konstgalleriet Hälleforsnäs om Peter Kylbergs konstnärskap och filmer.

Efter föredraget visas Peter Kylbergs första långfilm "Jag" på biograf Facklan.

‒Innan filmvisningen serveras smörgåstårta och kaffe. Allt detta bjuder vi på och det är fri entré. Det är speciellt för "Jag" är den första filmen som gjordes med bidrag från Svenska filminstitutet, och det här blir ett unikt tillfälle att se den, säger Karin Ögren, konsthandläggare på Flens kommun.

Filmvetaren Lars Diurin skriver att filmen "Jag" har beskrivits som "det mest avancerade långfilmsprojektet som genomförts i vårt land". Men publiken i 60-talets Sverige uteblev, vilket har lett till att filmen, som Lars Diurin beskriver det, är en av svensk films bäst bevarade hemligheter.

Utställningen med Peter Kylbergs kortfilmer och målningar pågår fram till den 19 november.