Det var den 14 april som polisen blev larmad till ett fritidshus utanför Malmköping, där man påträffade mannen, som konstaterades ha avlidit till följd av en skottskada.

Mannens sambo, en kvinna i 35-årsåldern, greps och häktades på sannolika skäl misstänkt för mord, men släpptes senare då misstankarna mot henne, under utredningens gång, kraftigt försvagades enligt åklagaren. Kvinnan har dock inte avskrivits från utredningen och är i dagsläget skäligen misstänkt för mord.

Just nu inväntas resultatet av den tekniska analysen från NFC (Nationellt forensiskt centrum).

– Utredningen har avstannat tills NFC har sagt sitt, det är den tekniska biten som vi väntar på, säger Lars Liewenborg, chef för polisens enhet för grova brott i Nyköping och Katrineholm.

Fingeravtrycksanalysen avseende patronerna till skjutvapnet, som man fortfarande inte fått svar på, kan vara av avgörande karaktär för utredningen.

– Vi väntar på fingeravtrycksundersökningen avseende patroner från NFC, det är det som återstår från NFC, säger Lars Liewenborg.

Finns det andra, för utredningen avgörande bitar, som man ännu inte fått svar på?

– Ja, det finns andra bitar som kan vara av stor betydelse, som vi inte är klara med riktigt än, säger Lars Liewenborg.

Är dessa också utredningsdetaljer där man inväntar svar från NFC?

– Nej, det är andra omständigheter som finns, som jag inte vill kommentera i dagsläget.

Rör dessa omständigheter en tredje person?

– Nej.

Enligt kvinnans försvarare Harri Elste Vattsjö, kommer den tekniska analysen resultera i att hans klient avskrivs från misstankarna.

– Min bedömning i dagsläget, med den kunskapen jag har om detta, är att förundersökningen mot min klient kommer att läggas ner när resultatet av den tekniska utredningen kommer, säger han.

Åklagare Ola Björstrand, som är förtegen om utredningsdetaljerna, tror att de tekniska svaren från NFC kommer att dröja.

– Vi har inte fått alla svar än, jag förväntar mig att ha alla svar någon gång i höst. Det finns inget annat jag kan säga innan svaren har kommit, säger han.