Yvonne Udenius är född och uppvuxen i Flen och minns fortfarande väldigt väl hur det var förr om åren, även på den tiden lilla Flen hade två julmarknader, varav en riktigt stor.

– Förr var det julmarknad i mitten av december också, nere på stan, med massor av affärer. Nu finns det knappt några affärer kvar där. Det är synd. Det var så trevligt. De satte gråpapper för fönstren på lördagskvällen och gjorde så fint, med vinkande tomtar och leksakståg, berättar hon.

Nu är det nog bra precis 40 år sedan den stora julmarknaden i centrum la ner, tror Yvonne Udenius, i samband med rivningar och ombyggnationer i stadskärnan.

Artikelbild

Aminata Sambou, 5, och Elvin Isler, 9, fick hjälp av tomtemor Yvonne Udenius att skriva önskelistor till tomtefar, som tyvärr låg nedbäddad med förkylning just på marknadsdagen...

Men den lilla marknaden med den stora mysfaktorn lever kvar, uppe bland Thuleparkens timrade kulturbyggnader.

Denna första advent må vara gråmulen och småregnig, men besökarna är glada och alla tidningen pratar med nämner just marknadens goda stämning. Och mycket är som förr, säger Yvonne Udenius.

– Hembygdsföreningens julmarknad har jag gått på sedan barnsben. Det var rullrån, levande musik och mycket halmslöjd, rena konstverken. Jag brukade få en slant och så köpte jag julklappar. Jag minns att jag köpte tomtar till alla ett år, säger hon och skrattar.

Nu sitter hon här själv, som vänlig och vackert påbylsad tomtemor.

Artikelbild

Lars Pettersson, 87, pensionär, Flen:– Jag har jobbat här i 30 år så det vet jag: Det är de nya människorna som jobbar här. De är jätteduktiga

Tomtefar var förkyld och fick stanna hemma, förklarar hon för ett litet barn som frågar – och så hjälper hon alla som vill att skriva önskelistor till tomten.

Själv har hon dubbla anledningar att skriva en alldeles egen önskelista.

Artikelbild

Britt-Mari Wahlström och Kristin Samuelsson hade bakat bullar och lussekatter inför marknaden, där de välkomnade i kaffestugan i Nämndemansgården. Bakverk och hantverk skapas året om inför julmarknaden.

Dels är det ju snart jul – dels fyller Yvonne Udenius snart 80 år.

– Den 20 december. Jag har aldrig brukat fira eftersom det ligger så nära jul, men i år tror jag faktiskt att jag ska göra det. Det börjar kanske bli dags, säger hon och skrattar igen.

Artikelbild

Jeanette Lahti, 57, undersköterska, Flen:– Det är första gången jag är här och det är ju litet men väldigt trevlig stämning.

ENKÄT: Vad är det bästa med Flens julmarknad?