Gammaldags marknad i Malmköping har arrangerats varje år sedan starten 1977. Nu bryts dock den sviten i och med coronaviruset och regeringens beslut om att alla evenemang med över 500 besökare stoppas.

– Det är sorgligt, det är första gången i historien som marknaden ställs in. Men folk hinner nog inte glömma bort oss, vi får ha en hejdundrande marknad nästa år i stället, säger Maggan Johansson som är marknadens sekreterare.

Beslutet togs på tisdagskvällen av en enig arrangörsgrupp efter att frågan har varit under diskussion i ett par veckor. I och med beslutet återbetalas alla som har hunnit betala in marknadsavgifter.

Artikelbild

| Maggan Johansson, sekreterare för Gammaldags marknad.

– Vi levde på hoppet rätt så länge och jobbade på och skaffade sponsorer. Men alla förstår allvaret och tycker att det är ett bra beslut, säger Maggan Johansson.

För kommunens andra stora marknad, Malma marken, som också den arrangeras i Malmköping, är inget beslut om att ställa in fattat.

– Vi avvaktar och ser vad som händer de närmaste veckorna. Just nu planerar vi för att det ska bli av, även fast vi försöker skjuta på vissa saker, säger Gustaf Lundgren i Malmköpings IF.

Malma marken äger rum den 24, 25 och 26 juli och artisterna är redan bokade. Arrangörerna hoppas att läget ska vara annorlunda tills dess.

Artikelbild

| Treårige Billy Gustavsson roade sig med en karusell under Malma marken för två år sedan. Arrangörerna satsar på att genomföra marknad även i år men läget med corona blir avgörande.

– Det känns tidigt nu att bestämma att det inte blir någon marknad. Vi får se om de lättar på sanktionerna framåt maj och juni, säger Gustaf Lundgren.

Evenemang i kommunen som redan har ställts in eller flyttats fram: Näringslivsdagen på Hedenlunda (27 mars), Morgonsoffan på bruket (3 april), Vårloppisen i Hälleforsnäs (24 april), Bygga, bo & hälsa-mässan i GB-hallen (25 april), Fest i Flen (15-16 maj) och Flens sommarträff (16 maj).

Artikelbild

| Maggan Johansson från marknadskommittén tillsammans med Sten-Åke Birgersson under 2018-års Gammaldags marknad. Någon marknad 2020 blir det dock inte.

Flens näringslivschef Mikael Larsson är delaktig i bland annat Näringslivsdagen, Morgonsoffan och Fest i Flen, han menar att det var nödvändigt att ta ett snabbt beslut. Något han tror gäller alla arrangörer.

– Jag tror inte gemene man inser hur mycket jobb som ligger bakom. Det stora förarbetet, osäkerheten och att man löper en stor ekonomisk risk gör att det är bättre att dra i handbromsen tidigt, säger Mikael Larsson.

I övrigt går det bland annat att noter att Kulturskolan och Montessoriförskolan Pinocchio fått ställa in öppna hus, Skebokvarnsgården ställer in söndagscaféer efter att ha haft öppet varje söndag i 13 år och kommunen har ställt in verksamheten på Träffpunkten Bron.