Intresset för den dramatiserade stadsvandringen, som arrangerades vid två olika tillfällen, var stort. Den första omgången fick med sig 200 deltagare, trots den stekande hettan. Andra gången deltog drygt 100.

– Det var folk från hela trakten och även människor som är här över sommaren, säger Yvonne Udenius, ordförande för hembygdsföreningen i Flen, som stod för arrangemanget i samarbete med SPF, studieförbunden i Flen och Flens kommun.

Under vandringen, som tog deltagarna tillbaka till åren mellan 1890 och 1930, berättade Yvonne Udenius, som också är manusskrivare till stadsvandringen, bland annat om gamla fattigstugor, lasarettet, stadens gamla handlare och bildade.

Artikelbild

Sketch: Olof Thunman och Edvin Eriksson i Orresta. Till höger: Yvonne Udenius.

Under resans gång fick deltagarna också möta Flensorginaler som fru Lundvall, smeden Lundkvist, snus-Albert, slaper-Hulda och slaktar-Tilda, alla med sina egna personligheter och livsöden.

– Alla personer som man fick möta under stadsvandringen har levt här i staden på riktigt och allt jag berättat är sådant som har hänt, säger Yvonne Udenius.

27 personer ställde upp i sketcherna, utklädda till de människor som en gång i tiden levt i staden. Först upp var smeden Lundkvist, som Yvonne Udenius själv lärde känna som barn.

– Mina föräldrar hyrde hus av honom, så jag är delvis uppvuxen hos Fru och Herr Lundkvist.

Artikelbild

Sketch: slaktar-Tilda och konstapel Marklund.

Senare kom Slaper-Hulda, som förtvivlat letade efter snus-Albert, då han inte hade återvänt till fattigstugan, där han bodde.

–Slaper-Hulda var en Flensbo som hade koll på allt och alla här.

Artikelbild

| Sketch: slaper-Hulda och snus-Albert.

Yvonne Udenius berättade också om allvarliga bränder som drabbade staden, tidens kända butiker som lockade folk från hela länet, konflikter stadsbor emellan, tandläkare som drog ut tänder för 25 öre och hemliga förlossningar.

– Om välbärgade herrar hade fått barn med någon piga eller om det var ett utomäktenskapligt barn, hölls det ofta hemligt. Det var inte accepterat på den tiden.

Stadsvandringen avslutades där den startade, med en sketch om fisk-Lisa och hennes far Fisk-Erker, som hamnade i konflikt med Fru Lundvall som köpte strömming för 20 öre. Efter avslutad vandring var det dags för fika, för de som önskade.

Yvonne Udenius är nöjd med responsen stadsvandringen fått från deltagarna, och hoppas på att hembygdsföreningen fortsätter med det framöver, även om hon själv inte kan delta.

– Jag tycker att det bör fortsätta eftersom Flen har en fantastisk historia. Intresset har varit stort och många frågar redan när nästa stadsvandring kommer att vara. Jag är 79 år nu, så jag kanske inte orkar framöver, men det bör fortsätta!

– Jag förväntade mig 100 deltagare första gången, och det blev dubbelt så många, trots att det var så varmt. Jag är jättenöjd, säger Yvonne Udenius.