Det brukar oftast krävas nationaldagsfirande, studentavslutning eller första maj-demonstration för att man ska få höra blåsmusik live i centrala Flen. Men vid lunchtid på onsdagen spelades plötsligt låtar av Ricky Martin och Abba med flera på Violentorget.

Det var blåsorkestern som tillhör Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala, som var på turné genom Sörmland och Närke och gjorde ett stopp i Flen. Orkestern, som heter Hornboskapen, gjorde indirekt reklam för sitt universitet men spelade mest för att själva få spela och se sin hembygd. Enligt medlemmarna i Hornboskapen är de världens äldsta studentorkester och fyller 175 år i år.

Orkestern spelade på torget utanför Prins Wilhelmgymnasiet och många elever och personal kom ut för att lyssna. Med i Hornboskapen finns Amanda Karlsson från Flen, som tillhörde den första årskullen som 2016 sprang ut från gymnasiet sedan skolan fått nya lokaler.

Artikelbild

I mitten Amanda Karlsson från Flen. Med på bilden är några av orkestermedlemmarna i Hornboskapen. Från vänster: Matilda Welander, Fredrik Lindell, Patric Nilsson och Jonas Andersson.

– Det känns roligt och lite spännande att komma tillbaka. Jag har en syster som går på gymnasiet nu, berättade Amanda Karlsson, som nu läser juristprogrammet vid Uppsala universitet.

Under onsdagens konsert spelade hon piccolaflöjt men vanligtvis spelar hon tvärflöjt. I Flen har hon både gått på Kulturskolan och på högstadiet i musikklass på Stenhammarskolan.