I ungefär ett och ett halvt år har den enskilda skolan huserat i före detta Malmaskolans lokaler. 263 elever spenderar sina dagar här och klasserna sträcker sig från årskurs fyra till nio.

‒Jag gick på Malmaskolan innan men jag trivs verkligen här nu, berättar Ester Aav som går i fjärde klass och fortsätter:

‒Det känns som man jobbar annorlunda här, lärarna bryr sig om man gör sina läxor eller inte. Jag tror att jag lär mig mer.

Artikelbild

Klass 4.1 fick bråttom in på lektionen. Eller så sprang de bara för att slippa kylan.

Hon reflekterar även att det kan vara för att hon har blivit äldre och att det är mer ansvar för en fjärdeklassare än de som läser åren innan det.

‒Sen är det roligt att det är mer elever och att vi får arbeta mycket med våra iPads, säger klasskompisen William Widerström.

Hans favoritämne har SO och NO men Ester Aav tycker mer om idrott och elevens val.

‒I elevens val har jag fotografi, det är jätteroligt, säger hon och fortsätter:

Artikelbild

Brisa Källfors spenderade rasten till att bygga korthus.

‒Det blir roligt för vi har olika lärare i ämnena. Så man inte har samma person hela dagarna.

På fredagsmorgonen har klassen matematik som första lektion. I dag var deras vanliga lärare sjuk. Medans eleverna väntar på att vikarien ska komma på plats håller skoladministratören Catharina Wallin i lektionen.

Artikelbild

Zilan Mercan kunde inte låta bli att vara med i rutan när hennes klasskompisar Ester Aav och William Widerström porträtterades.

‒Skoladministratör är min rätta titel. Men jag är lite av en mamma för eleverna. Ibland lite skolsköterska...

‒Sen är hon chokladkaffeälskare, ropar en av eleverna.

‒Haha, ja. Jag blandar faktiskt båda när jag dricker, berättar hon med ett stort leende.

Efter lektionen skickas eleverna ut på rast. Ingen vill gå ut, det är för kallt. Istället springer de ner till caféet och spelar kort, biljard och några pratar om vad det ska bli för lunch.

Skollunchen i dag äts tillsammans med eleverna från Malmaskolan. Men i höst bryts det kontraktet.

‒De meddelade att de inte längre har kapacitet att tillaga maten för oss. Malmaskolan kommer bli större och platsen räcker helt enkelt inte till, säger rektorn Stephan Eriksson och fortsätter:

‒Samtidigt var det bra. Nu var vi tvungna att besluta hur vi ska lösa matfrågan för våra elever och personal. I höst kommer vi få maten levererad från Rogge i Strängnäs och efter nyår räknar med vi att ha en egen matsal.

Skolan har just börjat använda nya lokaler som ligger bredvid huvuddelen på skolan. Två NO-salar, en musiksal och en sal för syslöjd och bild.

‒Det var väldigt skönt att få det klart. Vi är otroligt nöjda. Nya och fräscha lokaler inuti det gamla skalet. Vi var lite väl trångbodda här på skolan med alla 260 elever. Men nu försvinner rätt många dit varje dag och har lektioner. Det blir en bättre miljö för alla då, säger han.

Till höstterminen var det två år sedan dörrarna på Europaskolan Malma slogs upp för första gången och snart öppnar ännu en enskild skola i kommunen Sparreholm.

‒Vi på Europaskolan kommer att ha ett samarbete med Sparreholms skola och vi ser fram emot att den ska öppna, säger Stephan Eriksson.