Birgitta kom nyligen till askgravplatsen på Skogskyrkogården för att besöka en grav. Där upptäckte hon att keramikkrukan med en blomma, som hon hade ställt dit tio dagar tidigare, var borta.

– Jag blev väldigt besviken. Jag tror inte att det var ett pojkstreck för då borde de ha stökat till mer, säger hon.

Birgitta önskar att den som har stulit krukan ska ställa tillbaka den.

Artikelbild

Vaktmästarna Emil Bruce och Ove Frank vill att Skogskyrkogården ska vara en fredad plats. Förutom stölder från gravarna utsätts redskapsboden på kyrkogården för stölder och skadegörelse ett par gånger varje år. Detta trots att det inte finns något av större värde i boden.

– Jag har gått och grämt mig i några dagar. Det passar sig inte att gå på kyrkogården och plocka från andras gravar, säger hon.

Dunker Lilla Malma församling har problem med att det då och då stjäls blomkrukor och solcellslyktor från gravar.

– Det är ett problem speciellt på Skogskyrkogården där det är mindre uppsikt än på kyrkogården vid kyrkan. Det är ingen som ser på natten vad som händer på Skogskyrkogården, säger Emil Bruce, vaktmästare.

Problemet med stölder har växt de senaste åren.

– Både stölderna, och i vissa perioder skadegörelse, har ökat, säger Ove Frank, vaktmästare.

En gång hade någon till och med grävt upp rosor men sedan hade tjuven antagligen skrämts och inte fått med sig blommorna. Vaktmästarna berättar att de blir illa berörda varje gång någon ringer och berättar att det har stulits från en grav. De vill att kyrkogården ska vara en fredad plats.

– Det är tråkigt att se hur det brister i respekten för människor som har ett sorgearbete, säger Ove Frank.

– Man skäms. Man vill att kyrkogården ska vara en fin plats att gå till. Vi vaktmästare är stolta över vårt jobb och vill att det ska vara fint på kyrkogården och bra här, säger Emil Bruce.

Exakt hur många stölder som sker varje år är svårt att säga. Vaktmästarna får reda på en del och uppmanar alltid den som har drabbats att polisanmäla stölden. Även om församlingen är ansvarig för anläggningen är varje grav en enskild egendom.

– Polisen åker inte ut på spaning när de får en anmälan om stöld men du får ett statistiskt underlag, säger Ove Frank.

Det är dock få som polisanmäler när de har blivit bestulna på föremål som har funnits på en anhörigs grav. Det bekräftar Peter Göransson vid Katrineholmspolisen. Polisen får sällan in anmälningar om stölder på kyrkogårdar.