I Flen ökade Sverigedemokraterna med 0,1 procentenheter, vilket innebär att partiet behåller sina nio mandat i kommunfullmäktige. Resultatet, som hamnade långt under vad partiet hade hoppats på lokalt, blev en stor besvikelse för SD i Flen.

– Vi hade hoppats på att vi skulle få ett par mandat till, så det är bara att erkänna att det inte känns helt okej. Förväntningarna var ju högre än det resultat vi har åstadkommit. Det är en besvikelse, säger Göte Nilsson, gruppledare för SD i Flen.

På riksnivå ökade Sverigedemokraterna med 4,7 procentenheter och hamnade under de resultat som flera av de opinionsundersökningar som gjordes innan valet visade på.

– Det är inte i närheten av vad alla opinionsundersökningar sa bara en månad innan valet. Att det är en klar besvikelse är det ingen tvekan om. Så tror jag de flesta uppfattar det, även om de kanske inte säger det rakt ut.

Varför lyckades ni inte uppnå det resultat ni hade hoppats på i Flen?

– Vi har inte analyserat det ännu. Jag vet inte hur många fler som har fått rösta i Flen i år, om det är nytillkomna som har fått rösta så kanske det har en inverkan. I skolorna har det också varit mycket negativt emot oss, man har väl helt enkelt lyckats med sitt uppsåt.

– Det kändes som att valvinden blåste åt vårt håll, men att folk inte vågat rösta på oss har väl att göra med att massmedia har gjort reklam emot oss hela tiden. Vi får aldrig något positivt, bara negativt hela tiden. Massmedia har gjort ett bra jobb.

Hur menar du då? Menar du att massmedia har motarbetat ditt parti?

– Absolut. Man ser ju det om man tittar på pressen, det är alltid något negativt om oss och folk tror på det tillslut. De är emot oss helt och hållet, alla.

– Jag tror att folk är rädda för att rösta på SD, de vill gå i de gamla hjulspåren som vanligt, de vill inte ändra på något och då blir det så, säger Göte Nilsson.