Hoten som skrevs under kommunens facebookinlägg visade sig vara skarpa när ett dataintrång på kommunens hemsida utfördes runt halv tio-tiden på tisdagskvällen. Det resulterade i att hemsidan låg nere i ungefär ett halvt dygn.

Inlägget i fråga var en jobbannons med en bild där en kvinna bär en slöja. Detta renderade i kommentarer om att kommunen underströk en symbol för kvinnoförtryck.

Rose-Marie Fältskog, kommunikationsstrateg på Flens kommun, hade fullt upp med att bemöta alla kritiska kommentarer.

– Det är inte så mycket att fundera på egentligen, vi ska svara på alla direkta frågor. Ett av syftena med Facebook är att vi kan kommunicera med medborgare och besökare, det är en del av demokratiprocessen. Men just i det här går vi inte in och besvarar mer nu, vi anser att det är besvarat, säger hon.

Dataintrånget är inget som gör att liknande bilder inte kommer att användas igen.

– Vi har en värdegrund vi följer, vi måste inkludera alla våra invånare och i vårt bildspråk försöker vi vara varierande. Detta är inget konstigt för oss, det är en autentisk bild av vår verksamhet på två vanliga människor och den är tagen i Flen, säger Fältskog.

– Många menar att vi bara visar det här och vi fick frågor om man måste vara muslim för att kunna söka. Man blir lite chokad av att en rekryteringsannons kan tyckas vara så provocerande.

Strax efter halv tio på onsdagsförmiddagen meddelade kommunen att sidan fungerar igen.

Hotet plockades snabbt bort från Facebook och även profilen som skrev det försvann, men händelsen är polisanmäld.

Är ert skydd mot attacker som denna fullgott?

– Skyddet i sig är tillräckligt för "normala incidenter" men det verkar som att vi utsatts för en mer avancerad hacking som kan vara svår att skydda sig mot. Vi har inte blivit hackade i våra servrar utan endast genom att någon utfört en så kallad DDOS-attack. DDOS-attacken medförde i sin tur att vår tjänst blev överbelastad och förlorade kontakt med databasen i Wordpress. Allt är nu återställt och vi undersöker möjligheten att utöka vårt skydd mot DDOS, säger Maria Eriksson, även hon kommunikationsstrateg.