Det är förmiddag och vid Grinda arbetas det för fullt på åkern. På traditionellt vis skördas sommarens havre som binds till kärvar direkt i maskinen med hjälp av en stavhaspelbindare från 30-talet.

– Vi är ju gamla gubbar, uppvuxna med bonderi, skrockar Kalle Karlsson från hembygdsföreningen.

Han kör traktorn med van hand, har gjort det sedan han var tolv. Dagen till ära används en som är tillverkad i Eskilstuna 1959.

Artikelbild

| Traktorn är tillverkad i Eskilstuna 1959 och "går som en klocka", enligt Kalle Karlsson.

– Den går som en klocka, säger han.

Förra årets varma sommar gav sämre skörd. Då blev det bara 300 kärvar, vilket inte riktigt räckte till för att möta efterfrågan. Innan det är dags för lunch i dag räknar man med att ha fått ihop upp mot 500 stycken.

– Jag lovade bort 200 till Skansen redan i maj, berättar Torbjörn Haglund, som är lättad över den fina skörden.

När kärvarna är skördade ska de torkas och sättas på stör. I vinter blir de god mat för hungriga fåglar.

Artikelbild

| Vid Grinda skördas havren på gammaldagsvis och binds till kärvar som bland annat ska säljas på Skansen i Stockholm.

Björn Hagelfors sitter på maskinens bakre del och håller koll på skärbordet och kniven som lossar havret på högra sidan och knytaren som fäster sisalgarn runt kärvarna på den vänstra.

– Alternativet hade varit plast och det vill vi inte ha. Då ligger det kvar för kossorna, säger han.

Artikelbild

| Torbjörn och Britt Haglund.

Herrarna som ser till att skörden går som planerat har hållit på med lantbruk sedan de var pojkar och är rädda att kunskapen snart går förlorad.

– Det här är en tradition som försvinner med 40-talisterna, säger Kalle Karlsson.

– Nej, det finns inga ungdomar som gör det här i dag. Möjligen om man kunde göra det med telefonen, säger Hagelfors och ler.