En trend i riket är att förtidsröstningen ökar. I Flens kommun valde över 35 procent att förtidsrösta vid förra valet. På onsdagen röstade 16 personer de första 20 minuterna under förtidsröstningen, plus att det fanns personer i lokalen som höll på att rösta när 20 minuter hade gått.

Först i kön till förtidsröstningen i Flen stod riksdagsledamoten Lotta Finstorp, Moderaterna. Hon ville slå ett slag för att väljarna ska kryssa på valsedlarna och verkligen välja sina politiker.

– Jag tror att politiker kan gå under radarn i många partier och inte göra så mycket. Jag skulle vilja att väljarna var lite mer noga och kollade vad politikerna har gjort under mandatperioden. Den politiker som har fått många kryss tror jag också blir lite mer energisk, sa Lotta Finstorp.

Artikelbild

Strax bakom henne i kön till röstningen stod Patric Ström.

– Jag förtidsröstar för jag jobbar långpass på valdagen, berättade han.

Även Anette Karlsson förtidsröstade.

– Det är för bökigt att gå på valsöndagen när det är röstning. Det är bättre i dag, tyckte hon.

Bland förtidsröstarna fanns också Kaj Johansson, Vänsterpartiet.

– Det är skönt att få det gjort. Man vet inte vad som händer framöver. Jag skulle ändå hit och lämna valsedlar, sa han.

Vis av erfarenhet vet Kaj Johansson att han som politiker kan ha mycket annat att göra på valdagen.

– Vid mitt allra första val jag fick rösta hade jag precis gått med i Vänsterpartiet. Jag var så engagerad och åkte runt hela dagen men kom på fem i åtta på kvällen att jag inte hade röstat själv. Jag hann precis att rösta, berättade han.