Många av Alexandra Kerns verk hämtar inspiration från växtriket.

‒Växter är väldigt komplexa, och jag spenderar mycket tid med att undersöka deras form och estetik, säger Alexandra Kern.

Hon berättar att hon spenderar mycket tid i Bergianska trädgården i Stockholm.

‒Det är en plats som jag tycker mycket om. Jag är lärare på Nyckelviksskolan i Stockholm och brukar även ta med mina elever till Bergianska.

‒Den botaniska trädgården är en frizon från den pulserande staden. Växterna skyddar mot det utanför. I många av målningar får växtligheten ta plats som skydd för människan. Men det är inte alltid enbart ett positivt skydd, säger Alexandra Kern.

Konstnären hämtar även stor inspiration från samspelet mellan människor, djur och stad.

‒Både djur och människor måste anpassa sig till stadens flöden. Just i den här utställningen har jag bara några verk med djur. I dessa har jag arbetat mycket med formationer av djur och staden.

‒Jag avbildar sällan människor. Här på Bruket har jag en tavla med en siluett av en människa som står utanför Operan i Stockholm. Men att avbilda människor tycker jag skapar ett för tydligt narrativ för betraktaren. Jag vill i stället att det ska vara växtlighetens form och samspelet mellan färger som ska skapa känslor.

Utställningen pågår till och med den 20 maj. Den 14 april är det kulturlördag på Bruket där Alexandra Kern håller föredrag om sin konst.