År 2014 bildades föreningen Konstrundan i Sörmlands hjärta, som anordnar konstrunda varje år. Innan dess hade Flens kommun anordnat två konstrundor.

Tanken är att intresserade ska kunna åka runt till konstutövare i deras ateljéer eller hem, se konsten och prata med konstnärerna.

Årets konstrunda sker den 8 till den 9 september. Samma helg, fast med start på fredagen, visas en samlingsutställning med alla konstutövarna på Konstgalleriet i Hälleforsnäs. Där får varje konstnär visa upp något verk. Därmed kan de som inte vet vilka konstutövare den vill besöka först bege sig till Konstgalleriet och se vilka personers produktion de fastnar för. Där finns också kartor över konstrundan.

Artikelbild

Majvor Ekholm, Gun-Britt Karlsson och Annelie Ekstrand är några av dem som kommer att visa sina alster på konstrundan.

Förra året var det knappt 200 personer som besökte Konstgalleriet under två dagar på konstrundan. Året innan var det drygt 300.

Bland det som ställs ut finns keramik, skulptur, konstfoto, akryl, oljemålning, illustration och grafik. Inte mindre än 21 konstnärer i Flens kommun kan man åka runt till. Därtill kommer fem till som bara finns representerade på Konstgalleriet i Hälleforsnäs.

Bland utställarna finns Annelie Ekstrand, Gun-Britt Karlsson och Majvor Ekholm, som målar akvarell.

– Folk tycker om att komma hem och titta. Jag har suttit och målat några gånger när jag har fått besök på konstrundan. Folk blir så begeistrade när de får se när man målar. Det gäller människor i alla åldrar, säger Majvor Ekholm.

– De får en bild av konstnären bakom tavlan, säger Annelie Ekstrand.

– Många som målar själva kommer med frågor, säger Gun-Britt Karlsson.

Vad har ni för förväntningar inför nästa helg?

– Att det kommer många människor och tittar och sedan att de kanske köper en tavla med, säger Gun-Britt Karlsson.

– Om någon köper en tavla är det en extra guldkant. Men att de väljer att komma och titta på min konst gör att jag känner mig smickrad, säger Annelie Ekstrand.