Det brummar dovt framför Dunkers skola och en mindre folksamling tittar nyfiket på orsaken. Ett mobilt musteri går för högvarv och medan Roger Tiefensee, som är ordförande i Dunkersdagen, fyller maskinen med nya äpplen står kollegan Elisabeth Andersson i andra änden och tappar upp den gyllene vätskan på stora plastpåsar.

– Den har en kapacitet på 500 kilo äpplen i timmen och då går det att få ut 300 liter dryck. Det har varit ett fantastiskt äppelår och folk som kommer hit och lämnar frukt tar med sig färdig dryck på bag-in-box hem, säger Roger Tiefensee.

På andra sidan gårdsplanen ropar Simon Stålspets ut att det snart är start i årets deci-marathon. Ett 30-tal löpare, i varierande form och ålder, gör sig redo för det prestigeladdade loppet som mäter 4,2 kilometer i böljande Dunkersterräng.

Artikelbild

Strängnäsbon Margareta Hedström köpte nyslungad honung av Nina Wande.

Inne i skolan är det loppis och kaffeservering, medan en aldrig sinande kö med hungriga besökare ringlar sig fram till Mattias Bierfeldt som står och grillar hamburgare i det fria.

– Vi brukar försöka gå på Dunkersdagen. Det är trevligt och något av en hemvändarträff, säger Pontus Larsson och Anna Carlsson från Malmköping.

I församlingshemmet är det konstutställning och försäljning av hantverk, medan stickning och syverkstaden huserar i prästgården. Några mindre höjdrädda besökare passar på att ta sig upp i kyrktornet för en bygdespaning.

– Dunkersdagen är ett trevligt arrangemang som jag gärna åker på, säger Strängnäsbon Margareta Hedström medan hon köper nyslungad honung av Nina Wande.

Artikelbild

Pontus Larsson och Anna Carlsson serveras rykande och nygrillade hamburgare av Mattias Bierfeldt.

Innan Traktorbaletten drar i gång, på fältet bakom skolbyggnaden, samlas publiken för att heja fram årets ryttare i käpphästmästerskapet.

De allra flesta deltagarna har med sin egen käpphäst och samtliga ekipage presenteras med namn på både ryttare och kuse. En och en ger de sig i väg. Sju hinder ska kalas av på snabbaste tid och helst utan rivning.

Artikelbild

Nioåriga Majken Hägg, från Stallarholmen, hade en vinnande stil i käpphästmästerskapet.

– Det här är kul. Förra veckan var jag med på en tävling i Saltsjöbaden, säger nioåriga Stallarholmstjejen Majken Hägg.

Hon tar sina käpphästar på allvar och har i skrivande stund fem stycken att ta hand om.

Artikelbild

Straten går av årets upplaga av Dunkerjoggen och många gick som sig bör ut stenhårt.

– Mulle, som jag tävlar med i dag, har jag sytt tillsammans med farmor, säger hon och fortsätter:

– Liksom en vanlig häst ska även käpphästen borstas och pysslas om.

Artikelbild

Elisabeth Andersson och Roger Tiefensee skötte det mobila musteriet.

Majken Hägg går också "vanlig" ridskola, med islandshästar på Edeby och har inga problem att jämföra känslan.

– Ja, det är lite roligare med riktiga hästar, men den här gör oftare som jag vill, säger hon.