Den 21 augusti i år rullade de första bilarna längs den nya mötesfria landsvägen mellan Yxtatorpet och Malmköping. I går genomförde Trafikverket en retroaktiv invigning i form av bussturer med guidning. Allmänheten fick möjligheten att gratis åka med bussen som gick mellan Malmköping och Flen två gånger efter lunch. På bussen informerade Henric Storswedh och Magnus Nicklasson från Trafikverket om allt ifrån vägens tillkomst till beslutsförfarande och framtidsplaner.
Tidningen har tidigare tagit upp kritik mot vägen som har rört brist på viltstängsel samt gång- och cykelbana. Sedan dess har flera reaktioner inkommit till tidningen där olycksrisken vid de avfarter som finns längs den nya vägsträckningen har aktualiserats. En av de som är bekymrad är Owe Fröberg som bor vid Hörnstugan strax utanför Malmköping.
– Hastigheten på vägen är betydligt högre än 100 kilometer speciellt vid vår utfart och det är otäckt. När vi ska svänga mot Malmköping är sikten mot Flen inte tillräcklig så man får i princip chansa när man ska ut, säger Owe Fröberg.
Hastigheten borde sänkas vid alla utfarter, alternativt att fartkameror sätts upp, anser Owe Fröberg. Flera personer som bor längs den gamla vägen med avfart Fornbo från den nya vägen har också hört av sig till tidningen med liknande kritik.
– De borde plocka bort fartkamerorna längs den gamla vägen och sätta upp dem på den nya, säger Jerry Grabski, boende längs den gamla vägen.
Det höjdes även vissa kritiska röster bland de som fanns med på den guidade bussturen.
– Vägen är i stort bra, men det finns saker och ting med den som inte är bra. Bygger man en väg på 2000-talet och spränger så mycket så borde man kunna göra vägen rakare, säger Ritha Stenberg som även tog upp problemet med vanskliga avfarter och avsaknaden av viltstängsel.
– Avfarten mot Hökärr är felaktigt gjord. Det har jag redan pratat med dem om, säger Ola Lagerbäck.
Från Trafikverkets sida är man medveten om den kritik som finns mot vägen, det menar markförhandlaren Magnus Nicklasson som har varit delaktig i projektet i tio års tid.
– Vi har haft många möten med berörda under resans gång och många av synpunkterna har kommit upp då. Vi har försökt göra vissa åtgärder, men en del små frågor som kan vara viktiga för få personer kan ha en stor påverkan för många andra. Det finns många intressen, för oss gäller det att se till helheten, säger Magnus Nicklasson.
När det gäller diskussionen om avfarterna längs vägen förklarar Nicklasson att det på många ställen inte är möjligt att ha avfartsvägar då det skulle innebära en för stor olycksrisk för de som ska svänga ut på den stora vägen. De skulle då ha två filer att förhålla sig till.
– Då skulle personen i fråga tvingas ha kontroll på två fordon vilket skulle innebära en stor risk för krock. Vår uppgift är att göra korsningarna så säkra som möjligt, säger Magnus Nicklasson.
När det gäller hastighetsbegränsningar är det Länsstyrelsen beslutar om förändringar och fartkameror placeras enligt norm inte upp på mötesfria landsvägar där hastighetsbegränsningen är 100 kilometer i timmen.
– När man har vidtagit andra säkerhetsåtgärder så som sido- och mittenräcken samt att sikten är god sker det endast i undantagsfall, säger Anneli Weiner, kommunikatör för Trafikverket i region öst.
Bland passagerarna på den guidade turen kom det även fram många positiva omdömen om den nya vägen.
– Det var spännande att få åka med, det är lite dramatiskt med de höga bergen vilket jag tycker är kul, säger Eva Trübenbach.
– Man fick ett helhetsperspektiv och fick reda på mer om varför Trafikverket satsar vilket var bra, fyller maken Rainer Trübenbach i.
Den forna taxichauffören Sture Johansson har åkt längs den gamla vägen ett otal gånger och ser den nya vägen som ett lyft.
– Det är en fin väg och det är bra mycket närmare mellan orterna nu, jag tycker informationen på bussen var bra, säger han.
Henric Storswedh, som är strategisk samhällsplanerare för Trafikverket i Sörmland, tycker att det är bra att folk har åsikter och han är nöjd med det Trafikverket fick ut av dagen.
– Trafik engagerar många och jag tycker vi har haft en bra diskussioner med folk i dag. Det går aldrig att göra en väg som är 100 procent säker på alla nivåer, man får göra avkall på vissa områden och höja på andra. Det är det som är intressant med det här och det som jag tror gör att så många är engagerade, säger Henric Storswedh.
Anneli Weiner tror att Trafikverket mer och mer kommer satsa på liknande utåtriktat arbete i framtiden.
– Det är kul att kunna bjuda på kunskap och alla har varit väldigt positiva, det blir ett bra utbyte, säger hon.