Privatpersoner och Flens kommun i batalj med Trafikverket

Trafikverket vill inte ha ansvaret för den gamla vägen mellan Flen och Malmköping – men det vill ingen annan heller.

Flen/Malmköping2017-01-14 06:21

Sedan den nya vägen mellan Flen och Malmköping sprängdes fram har frågan om vad som ska hända med vägsträckningen via Fornbo varit levande. Trafikverket menar att vägen, kallad 693, inte utgör något särskilt allmänt intresse och eftersom den mest används av mark- och fastighetsägare längs vägen vill de överlåta väghållaransvaret till en vägsamfällighet.

På den 3,7 kilometer långa vägen går busslinjerna 430 samt 700 där Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet uppskattar att max fem personer använder sig av busslinjerna dagligen.

Om förslaget går igenom skulle 60 fasta boenden och 190 fritidsboenden behöva bilda en ny stor vägsamfällighet och sköta all sandning, plogning och annan väghållning själva.

– Beslutsgrunden är otydlig. Det finns inga uppgifter om exakt antal boende och trafikmätningen är gjord på minimum vid ett tillfälle i mars. Det är svårt att hävda sin rätt när tjänstemännen i Borlänge till stor del har beslutsgrunderna i sina huvuden. Var går gränsen för när en väg ska vara allmän, det står inte att läsa någonstans och ingen har kunnat förklara det för oss, säger Johan Eriksson som tillsammans med fastighetsägarna Lena Lundblad och Lars Wall är missnöjda med kvaliteten på utredningen.

– När jag har pratat med entreprenörer och en ordförande för en stor vägförening som bör veta verkliga kostnader så är kostnaden nästan 100 procent över Trafikverkets uppskattning. Detta gäller dessutom bara underhåll för stunden, inte att det bör sättas undan pengar för upprustning av vägen. Det är en osäkerhet och oro vi vänder oss emot att en myndighet kan köra över så här, säger Lars Wall.

Årlig driftkostnad är beräknad till 50 505 plus moms.

– Om det blir en enskild väg kan man välja att ha den i egen regi och ta alla kostnaderna. Är den öppen får man bidrag och då måste man räkna ihop vägsträckor och andra beslut och då går det inte att tala om i förväg vad kostnaden kan bli. Men delar man driftskostnaden på 250 blir det inte mycket per person, säger Roger Petersson som är åtgärdsbeställare på Trafikverket.

Lena Lundblad ser orosmoln framöver som att det inte kommer byggas cykelbanor och att kollektivtrafiken kan dras in.

– Jag saknar en risk- och konsekvensanalys. Eftersom vi valt friskola har vi ingen skolskjuts och om barnen måste åka kollektivtrafiken innebär det en längre skolväg och om de ska passera 55:an för att ta bussen är det en rejäl risk man tar. Om inte vägen sköts blir också hemtjänst och annat lidande.

Att det går emot miljömål, innebär värdeminskning på fastigheterna, att tung trafik från lantbrukare använder vägen och att Trafikverket agerar fel i att lägga vägansvaret på privatpersoner är andra synpunkter som uppkommit.

– Vi tycker vi har svarat och inte varit otydliga om det vi försöker göra. Vi har byggt en allmän väg bredvid och skälen vi anger är bra redovisade. När det gäller kollektivtrafiken är det inget som Trafikverket beslutar om, säger Roger Petersson.

Flens kommun vill att Trafikverket omprövar förslaget och påpekar att det längs vägen finns detaljplanerat område. Vidare trycker de på vikten av att behålla kollektivtrafiken och oroas över framtida skolskjuts.

Trafikverkets svar är tydligt – de tänker inte ompröva förslaget och hänvisar till kommunens ansvar enligt skollagen när det gäller skolskjuts.

– Vi är inte nöjda med deras förslag. Detta är ett omvandlingsområde vi vill utveckla och bygga ut bland annat med VA-nätet. Konsekvensen när vi bygger ut är att vi önskar ökad inflyttning och även att folk kanske gör om sitt fritidsboende när det finns bättre förutsättningar för permanent boende, säger samhällsbyggnadschefen Peter Israelsson.

Om vägen blir enskild riskerar kollektivtrafiken drabbas.

– Det ger fel signaler när man nedgraderar vägen till enskild och vi är oroliga över kollektivtrafiken som vi inte har rådighet över. Det är viktigt att säkerställa att det blir bra för invånarna med kommunikationer som skolbussar och det vore olyckligt om man ska ha busshållsplatser på 55:an med hastighetsbegränsning på 100 km/h, säger Israelsson.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att vi tycker att de ska vara väghållare. Men de har stora möjligheter att driva igenom det här och de kan köra över kommuner.

Ärendet ligger just nu hos Trafikverkets planprövningsenhet i Borlänge. Deras beslut beräknas komma före sommaren, ett myndighetsbeslut som kan överklagas till Regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om