Under högstadieåren på Stenhammarskolan, men förmodligen tidigare än så, förstod Alex Dans att han inte var den tjej som han föddes som, rent biologiskt. Han hade länge känt sig annorlunda, men inte förrän nu kunnat formulera vad det var som skavde.

– Det bara kändes mer rätt att bli kallad "han". I åttan sa jag till alla att det var Alex jag ville bli kallad från och med nu, berättar han.

Kompisar hade till en början svårt att lära om. Vissa lärare sa att det var det som stod i folkbokföringen som gällde, medan andra accepterade hans önskemål.

Artikelbild

Alex Dans, 16 år och från Flen.

– Jag hade en jättebra mentor på Stenhammarskolan, hon var också min slöjdlärare på mellanstadiet. Hon var så snäll och stöttande, och sa till mig att hon hade förstått det här redan i fyran, berättar Alex Dans, som i dag är 16 år gammal.

Att sticka ut från normen i en liten stad och kommun som Flen är inte alltid lätt. Alex Dans berättar om mobbning och utanförskap under delar av sitt liv. Med siktet inställt på att bli finsnickare sökte han sig till en gymnasieutbildning i Stockholmsområdet, och miljöbytet gav en ny chans.

Han hade vid det laget klippt av sig sitt långa hår och påbörjat processen för att få byta namn. Den 10 september i år gick namnbytet igenom, så att han även officiellt heter Alex.

– Nästa steg är att få en remiss från ungdomsmottagningen till Karolinska för att träffa en psykolog. Det ska göra en utredning som ska visa att det här är vad jag verkligen vill, berättar han och syftar på de kommande stegen på resan mot att bli "han" fullt ut.

Artikelbild

Alex Dans, 16 år och från Flen.

– Jag vill få hormonbehandling. Testosteron som gör att rösten blir djupare och jag får mer hår, och blockerare som stoppar de kvinnliga hormonerna. Sedan vill jag även ta bort brösten. Jag vet inte ännu hur jag vill göra med könskorrigering, säger Alex Dans.

Hans råd till andra i samma situation som hans är att prata med andra transpersoner.

– Man får gärna kontakta mig. Det finns också många grupper i sociala medier som man kan få stöd från.

Själv är han tacksam över stödet från sin familj.

– De första jag berättade för var min mormor och moster. Sen berättade jag för pappa. Han beställde hem två binders direkt, säger Alex Dans och förklarar att det är ett slags sport-bh som plattar till brösten.

– Allt känns rätt nu. Nu håller jag bara tummarna för den där remissen så att jag kan påbörja hormonbehandlingen också.